Ukoliko ne jedete hranu životinjskog porekla, ovaj recept sigurno će vam se dopasti – odlično je rešenje za ukusan i bogat ručak, a može da posluži i na dijeti.

Posne pljeskavice se, zahvaljujući popularnosti veganske kuhinje, danas prave na bezbroj načina, pa se umesto mesa mogu iskoristiti brojne namirnice, poput tikvica, krompira i mnogih drugih.
S obzirom na to koliko su mahunarke bogate proteinima, obično su omiljena zamena za meso i one, a u receptu za posne pljeskavice koji vam danas predstavljamo glavni "tajni sastojak" kuvani pasulj, koji u 100 grama ima nešto više od 9 g proteina.
Drugi ključni sastojak ovih pljeskavica je zamena za jaja, tj. mleveni lan koji je odstajao u vodi i pomaže da se ostali sastojci lepo povežu, dok je kinoa, pseudožitarica s brojnim prednostima, tu za još bolju teksturu i zdravlje.
Sastojci:
- 500 g kuvanog pasulja
- 180 g kuvane kinoe
- 1 glavica crnog ili crvenog luka
- 2 čena belog luka
- 1 manja do srednja šargarepa
- 2 kašike lana koji je odstajao u 6 kašika vode
- 1/2 šolje prezli (ili više, po potrebi)
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 kašičica kumina
- 1 kašika soja sosa
- so i biber po ukusu
Priprema
- Gnječite viljuškom pasulj dok ne bude kremast (slobodno ostavite nekoliko zrna iseckane ili cele radi zanimljivije teksture).
- Dodajte mu kuvanu kinou, pa sitno seckan ili rendan luk i šargarepu izrendanu na sitno. Mešajte dok se ne sjedini.
- Ubacite mleveni lan s vodom u kojoj je stajao, pa dodajte i kumin, dimljenu papriku. Začinite po ukusu i mešajte dok ne dobijete finu, kompaktnu smesu.
- Malo po malo dodajte prezle, sve vreme meseći, dok ne dobijete smesu koja može da se oblikuje.
- Oblikujte kao pljeskavice, pa pecite u tiganju u koji ste sipali vrlo malo ulja, na roštilju ili u rerni zagrejanoj na 200°C (deset minuta s jedne strane i 10 minuta s druge strane).
BONUS VIDEO
Vaskršnji post