sočne i neodoljive

Nećete ni primetiti da nema mesa i jaja: Posne pljeskavice kojima 2 tajna sastojka daju slast i zasitnost

0

Ukoliko ne jedete hranu životinjskog porekla, ovaj recept sigurno će vam se dopasti – odlično je rešenje za ukusan i bogat ručak, a može da posluži i na dijeti.

Sočne domaće pljeskavice od sastojaka biljnog porekla
Sočne domaće pljeskavice od sastojaka biljnog poreklafoto: Marta Maziar/Shutterstock

Posne pljeskavice se, zahvaljujući popularnosti veganske kuhinje, danas prave na bezbroj načina, pa se umesto mesa mogu iskoristiti brojne namirnice, poput tikvica, krompira i mnogih drugih.

 

S obzirom na to koliko su mahunarke bogate proteinima, obično su omiljena zamena za meso i one, a u receptu za posne pljeskavice koji vam danas predstavljamo glavni "tajni sastojak" kuvani pasulj, koji u 100 grama ima nešto više od 9 g proteina.

 

Drugi ključni sastojak ovih pljeskavica je zamena za jaja, tj. mleveni lan koji je odstajao u vodi i pomaže da se ostali sastojci lepo povežu, dok je kinoa, pseudožitarica s brojnim prednostima, tu za još bolju teksturu i zdravlje.

Sastojci:

 

  • 500 g kuvanog pasulja
  • 180 g kuvane kinoe
  • 1 glavica crnog ili crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 manja do srednja šargarepa
  • 2 kašike lana koji je odstajao u 6 kašika vode
  • 1/2 šolje prezli (ili više, po potrebi)
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašika soja sosa
  • so i biber po ukusu


Priprema

 

  1. Gnječite viljuškom pasulj dok ne bude kremast (slobodno ostavite nekoliko zrna iseckane ili cele radi zanimljivije teksture).
  2. Dodajte mu kuvanu kinou, pa sitno seckan ili rendan luk i šargarepu izrendanu na sitno. Mešajte dok se ne sjedini.
  3. Ubacite mleveni lan s vodom u kojoj je stajao, pa dodajte i kumin, dimljenu papriku. Začinite po ukusu i mešajte dok ne dobijete finu, kompaktnu smesu.
  4. Malo po malo dodajte prezle, sve vreme meseći, dok ne dobijete smesu koja može da se oblikuje.
  5. Oblikujte kao pljeskavice, pa pecite u tiganju u koji ste sipali vrlo malo ulja, na roštilju ili u rerni zagrejanoj na 200°C (deset minuta s jedne strane i 10 minuta s druge strane).

BONUS VIDEO

Vaskršnji post

Error in getting video.

 

makonda-tracker