letnji ručak

Lagano, jednostavno & sočno: Recept za preukusne lazanje sa tikvicama koje miluju nepca

0

Ne znate šta da spremate više, sve ideje ste iscrpeli? Probajte sa omiljenim lazanjama, ali im umesto bolonjez sosa dodajte njihovo visočanstvo tikvice.

Da li ste nekada probali da lazanje napravite sa tikvicama?
Da li ste nekada probali da lazanje napravite sa tikvicama?foto: Shutterstock/Elena Veselova

Tikvice spadaju među najpopularnije povrće, a budući da su bogate vodom i vlaknima, predstavljaju savršen izbor za tople dane.

 

Od njih možete da pravite musaku, ćufte ili pljeskavice, a možete  i da ih ispohujete i uz salatu uživate u laganom ručku.

 

Ideja za obroke sa tikvica je bezbroj, a danas vam predstavljamo kako da omiljene lazanje naprave sa ovim povrćem:

 


Sastojci:

 

  • 500 gr kora za lazanje
  • 500 gr tikvica
  • 150 gr gaude 
  • 150 gr mocarelr sir
  • 300 gt sremskog sira
  • 70 gr parmezana
  • ulje po potrebi
  • so po ukusu

 

Za bešamel sos:

 

  • 100 gr puter
  • 2 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • so po ukusu

 

Priprema: 

 

Tikvice oljuštite, isecite ih na šnite, posolite i ostavite 15 minuta da puste vodu.

 

Potom ih izgrilujte na maslinovom ulju da dobiju lepu boju.


Pomešajte sremski sir i parmezan.


Napravite bešamel tako što ćete rastopiti puter, pa dodati brašno i mešati, a kada dobiju žutu boju, onda ulijte hladno mleko.

 

Kuvajte dok se sos ne zgusne, a onda posolite i pobiberite.


Dno vatrostalne posude premažite bešamelom, pa po njemu rasporedite deo testa za lazanje.


Preko kora složite red tikvica, premažite ih mešavinom sira, pa ih pospite komadićima mocarele.


Ponovo zalijte bešamelom, pa stavite red kora i ponovite postupak vodeći računa da završite korama preko kojih ćete sipati bešamel i mocarelu.

 

Lazanje s tikvicama pecite 45 minuta na 200 stepeni ili dok se gornja korica lepo ne zarumeni.

 

BONUS VIDEO

 

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno

 

makonda-tracker