očas posla

Nijedan hleb na svetu se ne pravi lakše, tvrdi Megan Markl: Najsočnija fokača oko koje jedva da imate posla

0

Čuveni italijanski tanki hleb koji svet jednostavno obožava najbrže se pravi na način koji je vojvotkinja od Saseksa pokazala u svojoj emisiji.

Fokača po receptu Megan Markl
Fokača po receptu Megan Marklfoto: lovelypeace/Shutterstock, EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

O tome koliko su pokušaji Megan Markl da postane poslovna žena uspešni može da se diskutuje, ali nema sumnje da za njenim receptima vlada prava pomama.


Vojvotkinja od Saseksa je u svojoj emisiji "S ljubavlju, Megan" pokazala kako pravi mnogo slatkih i slanih jela, a iako njeni recepti nisu preterano revolucionalni i uglavnom su nastali po uzoru na tuđe – oni su provereni i ko god da ih je probao oduševljen je, uključujući i poznate kuvare.


Najviše se pričalo o njenoj pasti iz jedne šerpe, a bilo je tu još nekoliko primećenih recepata, a među njima je i domaća fokača koja se pravi prilično jednostavno.

To je najjednostavniji hleb za pripremu – rekla je supruga princa Harija svojoj prijateljici Delfi u svom serijalu koji je snimila za Netfliks.


I, zaista, ne može jednostavnije, a deluje vrlo ukusno!

 

Domaća fokača
Domaća fokačafoto: Shutterstock / Erhan Inga

Sastojci:

 

  • 2 šolje brašna
  • 1 kašičica soli + još za posipanje, idealno morska so
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika maslinovog ulja + još malo za premazivanje pleha i fokače
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • 1 šolja tople vode
  • 1-3 grančice ruzmarina


Priprema

  1. Razmutite kvasac u toploj vodi, dodajte malo šećera, pa ostavite da odstoji 10 minuta.
  2. Potom dodajte ulje, so i brašno, pa mešajte dok ne dobijete kompaktno testo. Trebalo bi da bude lepljivo.
  3. Premažite tanko gornji deo testa i pokrijte kuhinjskom krpom, pa stavite da neko toplo mesto. Ostavite da narasta oko dva sata.
  4. Kad testo nadođe, prebacite ga u podmazan pleh, pa pažljivo prstima oblikujte i razvucite do ivica posude za pečenje.
  5. Pokrijte prozirnom folijom i stavite na toplo mesto, da narasta još oko pola sata.
  6. Potom umočite prste u ulje i nežno ubadajte testo tako da napravite mala udubljenja, pa namažite obilno ili prelijte maslinovim uljem i dodajte ruzmarin i so, idealno morsku.
  7. Pecite oko 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

 

BONUS VIDEO

Srpska proja na listi najboljih hlebova

 

makonda-tracker