sočna i ukusna

43 godina traje mit o magiji ovog recepta: Megan je probala "vereničku piletinu" i princ Hari ju je zaprosio iste večeri

0

Još od 1982. kruže priče o neobičnom receptu za pečenu piletinu posle koje obavezno stiže pitanje "Hoćeš li da se udaš za mene?", a navodno je upravo nju Megan Markl pravila nekoliko sati pre nego što je princ Hari kleknuo pred njom.

Princ Hari i Megan Markl verili su se odmah nakon što je on probao njenu pečenu piletinu po magičnom receptu
Princ Hari i Megan Markl verili su se odmah nakon što je on probao njenu pečenu piletinu po magičnom receptufoto: AS Foodstudio/Shutterstock, EPA-EFE / FACUNDO ARRIZABALAGA

Megan Markl, vojvotkinja od Saseksa, uskoro će konačno predstaviti svoju dugo iščekivanu emisiju u kojoj ćemo je videti kao domaćicu, a mnogo vremena provešće u kuhinji.


Supruga princa Harija više puta je pominjala da obožava da kuva i delila svoje recepte, a navodno joj to ide tako dobro da je možda baš zahvaljujući kulinarskim veštinama i osvojila britanskog princa za ceo život.


Kako su oni otkrili u svom dokumentarnom serijalu "Megan & Hari", verili su se u novembru 2017. godine, u severnom vrtu Kensingtonske palate. Pre nego što je princ Hari odlučio da klekne i pita američku glumicu da se uda za njega, večerali su pečenu piletinu koju je pravila upravo Megan.

 

Princ Hari i Megan Markl posle veridbe 2017.
Princ Hari i Megan Markl posle veridbe 2017.foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ona nije izričito rekla koji je recept koristila, ali mediji godinama pišu da je u pitanju jelo koje se često naziva "piletinom za veridbu", a zvalo se tako i mnogo pre nego što je Hari uopšte rođen.

 

Megan Markl je, naime, ranije pominjala da je obožavateljka slavne kuvarice Ine Garten i da peče pileće meso po njenom receptu, a jedan od najpoznatijih recepata Gartenove je upravo onaj koji je navodno toliko dobar da će naterati onoga kome pravite pile na taj način da vas zaprosi.

Legenda o "vereničkoj piletini"


Mit o supermoćima ovog recepta rođen je još 1982. godine, kada je modna urednica časopisa Glamour ispričala kako je dala ovaj recept svojoj asistentkinji i mesec dana nakon što ga je ova probala – dečko ju je zaprosio.


Potom su one nastavile da dele recept s koleginicama i sve su se verile vrlo brzo nakon što su pekle pile na taj način!

 

Megan Markl i princ Hari
Megan Markl i princ Harifoto: DPPA / ddp USA / Profimedia

Recept je zvanično objavljen tek 2004. godine, upravo u magazinu Glamour, a glumica Emili Blant jednom je rekla da je recept za piletinu Ine Garten bio sve što joj je trebalo da zauvek osvoji glumca Džona Krasinskog.


Bilo to sve istina ili ne, u svakom slučaju ova pečena piletina deluje vrlo ukusno, pa vredi probati je imali želje da vam na ruci zasija prsten ili ne.


Piletina za veridbu – recept

 

Pečeno pile
Pečeno pilefoto: Shutterstock/Marian Weyo

Sastojci:

 

  • 1 pile (težine od 1,8 do 2,2 kg)
  • košer so i sveže mleven crni biber
  • 2 limuna
  • 1 cela glavica belog luka, presečena po širini napola
  • maslinovo ulje
  • 2 glavice crnog luka
  • 1/2 šolje suvog belog vina
  • 1/2 šolje pilećeg bujona, najbolje domaćeg
  • 1 kašika brašna


Priprema

 

  • Uključite rernu da se greje na 220 stepeni.
  • Očistite pile od iznutrica, pa ga dobro operite i fino isušite spolja.
  • Unutrašnjost piletine obilno posolite i pobiberite.
  • Isecite limun na četvrtine, pa stavite dve četvrtine u piletinu zajedno s belim lukom i sklonite ostatak limuna.
  • Premažite piletinu spolja maslinovim uljem i obilno pospite solju i biberom. Vežite noge piletu kuhinjskim koncem i podvucite krilca ispod tela.
  • Stavite piletinu u manju posudu za pečenje (ako bude veća, luk će izgoreti).
  • U veliku činiju stavite ostatak limuna, dodajte naseckani crni luk i preko prelijte dve kašike maslinovog ulja, 1 kašičicu soli i 1/2 kašičice bibera, pa promešajte i to sipajte oko piletine.
  • Pecite oko 75 minuta, dok ne iscuri sok kad zasečete nogicu pileta.
  • Potom prebacite piletinu u tanjir i prekrijte aluminijumskom folijom, pa ostavite da odstoji 10 minuta dok vi pripremate sos (limun i crni luk ostavite u posudi za pečenje).
  • Posudu za pečenje (vodite računa da li sme da se stavlja na vatru!) stavite na ringlu zagrejanu na srednju temperaturu, pa dodajte vino i mešajte drvenom varjačom. Zatim nalijte pileći bujon, pa onda dodajte i brašno i mešajte dok se sos ne zgusne. Ako vam se ispod pileta ocedilo nešto tečnosti, dodajte i to u sos.

 

Služite piletinu s limunom, lukom i toplim sosom.

 

BONUS VIDEO

Neobičan recept za pohovanu piletinu

Error in getting video.

 

makonda-tracker