tako je jednostavno

1 kašika i – prelivaće iz tepsije! Dodajte ovaj sastojak testu i nadoći će će neuporedivo brže

0

Ako nemate vremena da čekate 60 minuta da testo za hleb naraste, jednostavno dodajte sitnicu koju sigurno imate u kući i primetićete ogromnu razliku u brzini nadolaženja.

Nadošlo testo za domaći hleb
Nadošlo testo za domaći hlebfoto: Shutterstock / A. Zhuravleva

Nema ništa lepše od toplog, domaćeg hleba, hrskave korice i mekane, vazdušaste unutrašnjosti, ali ako nam testo ne nadođe kako treba – rezultat neće biti ni blizu željenog!


Često, međutim, nemamo vremena da čekamo da kvasac odradi svoju magiju i podigne testo dovoljno da dobijemo hleb kakav želimo, pa ga prebrzo ubacimo u rernu. Postoje, ipak, sitnice koje mogu biti od pomoći.


Kvasac jeste mikroorganizam, ali je zahtevan kao da je mnogo krupniji sastojak – na njegovo dejstvo utiču temperatura, sredina u kojoj se nalazi, sa čime se meša, koliko je vremena prošlo... Zbog toga je važno znati kako mu pristupiti da bi bio aktivniji i nadošao brže.

 

Domaći hleb od nakvasalog testa
Domaći hleb od nakvasalog testafoto: Yakov Oskanov / Alamy / Profimedia

Jedna od malo poznatih tajni jeste dodavanje kiseline kvascu jer za njega to znači da mu dajete energetsko piće! Zahvaljujući njoj, on će biti aktivniji, pa će i vreme nadolaženja biti kraće.


Kada dodate sirće testu, njegov pH će se sniziti, što znači da će okruženje za fermentaciju biti pogodnije. U pitanju je hemijski proces u kome kvasac razlaže ugljene hidrate da bi proizveo ugljen-dioksid i etanol, što će doprineti i laganoj teksturi i ukusu hleba.


Koliko sirća dodati testu za hleb?


Samo jedna kašika biće sasvim dovoljna, a najbolje je da koristi obično belo sirće.


Ne treba da brinete ni o ukusu, jer će on ispariti tokom pečenja na visokoj temperaturi u rerni, pa će ostati samo pozitivan efekat sirćeta.
 

BONUS VIDEO

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač

Error in getting video.

 

makonda-tracker