Ako nemate vremena da čekate 60 minuta da testo za hleb naraste, jednostavno dodajte sitnicu koju sigurno imate u kući i primetićete ogromnu razliku u brzini nadolaženja.
Nema ništa lepše od toplog, domaćeg hleba, hrskave korice i mekane, vazdušaste unutrašnjosti, ali ako nam testo ne nadođe kako treba – rezultat neće biti ni blizu željenog!
Često, međutim, nemamo vremena da čekamo da kvasac odradi svoju magiju i podigne testo dovoljno da dobijemo hleb kakav želimo, pa ga prebrzo ubacimo u rernu. Postoje, ipak, sitnice koje mogu biti od pomoći.
Kvasac jeste mikroorganizam, ali je zahtevan kao da je mnogo krupniji sastojak – na njegovo dejstvo utiču temperatura, sredina u kojoj se nalazi, sa čime se meša, koliko je vremena prošlo... Zbog toga je važno znati kako mu pristupiti da bi bio aktivniji i nadošao brže.
Jedna od malo poznatih tajni jeste dodavanje kiseline kvascu jer za njega to znači da mu dajete energetsko piće! Zahvaljujući njoj, on će biti aktivniji, pa će i vreme nadolaženja biti kraće.
Kada dodate sirće testu, njegov pH će se sniziti, što znači da će okruženje za fermentaciju biti pogodnije. U pitanju je hemijski proces u kome kvasac razlaže ugljene hidrate da bi proizveo ugljen-dioksid i etanol, što će doprineti i laganoj teksturi i ukusu hleba.
Koliko sirća dodati testu za hleb?
Samo jedna kašika biće sasvim dovoljna, a najbolje je da koristi obično belo sirće.
Ne treba da brinete ni o ukusu, jer će on ispariti tokom pečenja na visokoj temperaturi u rerni, pa će ostati samo pozitivan efekat sirćeta.
BONUS VIDEO
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač




