Trajaće danima, neće se mrviti i ovako pripremljena (slatka) proja pruža veliko zadovoljstvo, pa ćete joj se često vraćati.

Proja je nezaobilazan deo srpske kuhinje i postoji toliko načina da se napravi da svaka kuća ima neki svoj, poseban recept.
Neko preferira da je umuti s rendanim tikvicama, drugi joj dodaju mnogo povrća, ponekad ubaci i kobasice, ima i onih kojima ništa ne može da prevaziđe običnu, najjednostavniju proju.
Međutim, jeste li znali da proja može da bude i slatka? Ona je mekana, zasitna, danima ostaje sveža i ne mrvi se, a ukus joj je vrlo interesantan i pun, pa jednostavno morate da je probate ako niste do sad. I ni slučajno ne preskačite njen tajni sastojak – džem – koji će fino povezati suve sastojke i dati slatkoj proji predivan ukus.
Sastojci:
- 120 g brašna
- 120 g palente
- 150 g šećera
- 3 ½ kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 240 ml mleka
- 75 ml ulja
- 1 veliko jaje
- 1-2 kašike džema po ukusu
Priprema
- Dobro umutite jaje, pa mu dodajte ulje i mleko i promešajte. Sipajte šećer i mešajte dok se ne istopi.
- U odvojenoj posudi pomešajte brašno, palentu, prašak za pecivo i so, pa postepeno dodajte prethodnoj mešavini, uz neprestano mešanje, tako da se razbiju grudvice.
- Ubacite na kraju džem i dobro promešajte, pa sipajte u pleh prehodno obložen pek-papirom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 15-20 minuta, odnosno dok dobro ne porumeni.
Servirajte uz džem i uživajte u svakom prelepom i neobičnom zalogaju. I obavezno nam javite kako vam je ispalo!
BONUS VIDEO
Srpska proja među najboljim kukuruznim hlebovima sveta