Neobičan spoj

Slatka proja je mnogima lepša i od klasične: Jedan tajni sastojak daje božanstven ukus, a biće još mekša i sočnija

0

Trajaće danima, neće se mrviti i ovako pripremljena (slatka) proja pruža veliko zadovoljstvo, pa ćete joj se često vraćati.

Slatka proja servirana sa džemom i pavlakom
Slatka proja servirana sa džemom i pavlakomfoto: SingerGM/Shutterstock

Proja je nezaobilazan deo srpske kuhinje i postoji toliko načina da se napravi da svaka kuća ima neki svoj, poseban recept.


Neko preferira da je umuti s rendanim tikvicama, drugi joj dodaju mnogo povrća, ponekad ubaci i kobasice, ima i onih kojima ništa ne može da prevaziđe običnu, najjednostavniju proju.


Međutim, jeste li znali da proja može da bude i slatka? Ona je mekana, zasitna, danima ostaje sveža i ne mrvi se, a ukus joj je vrlo interesantan i pun, pa jednostavno morate da je probate ako niste do sad. I ni slučajno ne preskačite njen tajni sastojak – džem – koji će fino povezati suve sastojke i dati slatkoj proji predivan ukus.

Sastojci:

 

  • 120 g brašna
  • 120 g palente
  • 150 g šećera
  • 3 ½ kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 240 ml mleka
  • 75 ml ulja
  • 1 veliko jaje
  • 1-2 kašike džema po ukusu


Priprema

  1. Dobro umutite jaje, pa mu dodajte ulje i mleko i promešajte. Sipajte šećer i mešajte dok se ne istopi.
  2. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, palentu, prašak za pecivo i so, pa postepeno dodajte prethodnoj mešavini, uz neprestano mešanje, tako da se razbiju grudvice.
  3. Ubacite na kraju džem i dobro promešajte, pa sipajte u pleh prehodno obložen pek-papirom.
  4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 15-20 minuta, odnosno dok dobro ne porumeni.


Servirajte uz džem i uživajte u svakom prelepom i neobičnom zalogaju. I obavezno nam javite kako vam je ispalo!

 

BONUS VIDEO

Srpska proja među najboljim kukuruznim hlebovima sveta

Error in getting video.

 

makonda-tracker