supersočna

Kako da se proja ne mrvi? 3 trika iskusnih domaćica uz koje ćete sprečiti ovaj problem i dobiti pecivo koje traje danima

0

Da se proja ne bi mrvila, ključno je da bude sočna i da među sastojcima ima one koji je neće isušiti.

Domaća proja sa sirom odlično ide uz hladan paradajz
Domaća proja sa sirom odlično ide uz hladan paradajzfoto: nada54/Shutterstock

Proja, mnogima omiljeno pecivo srpske kuhinje, spada u najpopularnije kukuruzne hlebove sveta i postoji mnogo interesantnih recepata da je prilagodimo svom ukusu.


Tu su proje s tikvicama i drugim povrćem, uvek popularne varijante sa sirom i(li) jogurtom, a čak i najjednostavnija proja bez ičega može biti savršen doručak ili večera.


Najbolja stvar u vezi s projom je to što se sastojci umute za samo nekoliko minuta, a ona može da potraje danima. Ukoliko je napravite u obliku mafina, praktično je rešenje kada pakujete hranu za posao i uvek zgodno posluženje.

 

Izdašna domaća carska pita (proja s povrćem)
Izdašna domaća carska pita (proja s povrćem)foto: from my point of view/Shutterstock

Međutim, s projom većina ima isti problem – mrvi se, a to se lako može izbeći.


1. Obavezno dodajte pšenično brašno.


Ima mnogo recepata za proju u kojima se navode samo kukuruzno brašno i palenta (hidrotermički obrađen kukuruzni griz). Da biste izbegli da se ona mrvi, ili potražite novi recept ili onaj koji imate prilagodite tako što ćete dodati pšenično brašno.


Ono, naime, u proji funkcioniše kao vezivno tkivo, pa je bez njega suva i, samim tim, dolazi do mrvljenja.

2. Dodajte nešto kremasto.


Kako proja ne bi bila presuva, već sočna, kompaktna, jedan od obaveznih sastojaka je nešto kremasto što će povezati suve sastojke na pravi način. Od mlečnih proizvoda, to mogu biti:

  • jogurt,
  • kisela pavlaka,
  • kiselo mleko,
  • majonez ili
  • pire od tikvice (ili makar rendana i dobro proceđena tikvica).

 

Obična domaća proja bez ičega
Obična domaća proja bez ičegafoto: Janet Moore/Shutterstock

3. Ne žurite sa sečenjem.


Iako je vruća proja uz hladan jogurt nešto čemu nije lako odoleti, i topla ili mlaka će biti jednako ukusna. Uz to što će vam lakše "pasti" na želudac, ona se neće mrviti ako sačekate da se prohladi pre nego što je isečete na kocke.


Naime, ukoliko se proja seče dok je vruća, ona će se ohladiti prebrzo i izgubiti paru, pa će hladna biti suva. Zato je bolje rešenje pokriti vrelu proju čistom krpom kako bi joj se para vraćala i dodatno je ovlažila.

 

BONUS VIDEO

Srpska proja na listi najboljih kukuruznih hlebova sveta

Error in getting video.

 

makonda-tracker