brza priprema

JUGOSLOVENSKA KREMPITA za koju se ne peče kora: Kremasti, starinski slatkiš koji će vas vratiti u detinjstvo (RECEPT)

0

Lagan, mirišljav, superkremastog fila, dezert koji je na našim prostorima najpoznatiji kao krempita priprema se vrlo jednostavno i brzo, a uz ovaj recept – još lakše.

Krempita od lisnatog testa
Krempita od lisnatog testafoto: Veronika Kovalenko/Shutterstock

Neko ga zove krempita, nego kremšnita, a u svakom slučaju je u pitanju jedan od omiljenih kolača na našim prostorima već decenijama.


Bez obzira na to podeća li vas na uživanje u bakinoj kuhinji ili na vikende u poslastičarnici s roditeljima, ukus krempita vraća u detinjstvo, a ovaj neodoljivi, kremasti dezert priprema se vrlo lako.


Pored klasičnog recepta s pečenjem kora za krempitu, postoji i varijanta s lisnatim testom, koja značajno skraćuje proces, a rezultat je jednako ukusan kolač.

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje lisnatog testa (oko 450 g, tj. 2 lista)
  • 10 velikih jaja
  • 3 šolje punomasnog mleka
  • 1 šolja slatke pavlake za šlag
  • 2-1/2 šolje šećera
  • 5 kesica vanilin šećera ili 1 kašika ekstrakta vanile
  • 3/4 šolje gustina
  • 2 kesice želatina (oko 20g)


Priprema

 

  • Zagrejte rernu na 220 stepeni i odmrznite lisnato testo tako da se lako može razvući.
  • Oklagijom razvucite list lisnatog testa.
  • Pecite rastegnuto lisnato testo oko 8-10 minuta ili dok ne porumeni.
  • Ispecite drugi list. Ostavite da se ohladi.
  • Odvoite jaja: belanca stavite u jednu, a belanca u drugu posudu.
  • Dodajte 1 šolju mleka i gustin u žumanca i dobro promešajte.
  • U odvojenoj, maloj posudi pomešajte želatin s 3 kašike vode.
  • U veći lonac sipajte preostale dve šolje mleka i slatke pavlake, dodajte 2 šolje šećera, vanilu i sve kuvajte dok ne provri.
  • Zatim dodajte mešavinu žumanaca, neprestano mešajući dok se ne zgusne (oko 1 minut).
  • Prebacite u veliku posudu i dodajte želatin. Mešajte žicom dok se želatin potpuno ne rastopi.
  • Stavite plastičnu foliju direktno na fil da sprečite stvaranje kore na vrhu i ostavite da se samo malo ohladi.
  • Кada je film mlak počnite da miksate belanca. Postepeno dodajte preostalu polovinu šolje šećera i mešajte dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte belance u fil malo po malo i dobro promešajte posle svakog dodavanja.
  • Stavite jedan list pečenog lisnatog testa na dno pleha. Prelijte filom.
  • Isecite još jedan list na 12 kvadrata i poređajte ih preko fila. Ostavite da ostoji u frižideru najmanje 8 sati.
  • Potom pospite šećerom u prahu pre serviranja i isecite na kocke.

 

Pogledajte kako se pravi krempita od lisnatog testa.

 

BONUS VIDEO

Kolači pravljeni s ljubavlju za Svratište na Novom Beogradu

Error in getting video.

 

makonda-tracker