nikad je nije dosta!

Lagana starinska KREMPITA idealna za vreo letnji dan: Tajni sastojak daće joj MAGIČAN ukus i neodoljivu teksturu kore

0

Da biste dobili još ukusniju i dogatiju domaću krempitu, po uzoru na one kakve su pravile naše bake, obavezno probajte ovaj recept.

Krempita na starinski način
Krempita na starinski načinfoto: Agnes Kantaruk/Shutterstock

Zvali je krempita ili kremšnita, ovaj neodoljivi dezert napravljen od tankih kora i izdašnog i kremastog fila, jedna je od omiljenih poslastica na našim prostorima već generacijama.


Krempite su jedan od prvih domaćih slatkiša koji nas asociraju na detinjstvo, vikende kod bake i porodične izlaske u poslastičarnice, a ovi slatki zalogaji dobijaju se prilično jednostavno.


Da bi ukus bio još lepši, a tekstura kore još laganija, obavezno u testo dodajte i dve kašike mlevenih oraha i, verujte nam, nećete se pokajati!

Starinska krempita sa orasima

 

Krempita sa orasima, po receptu naših baka
Krempita sa orasima, po receptu naših bakafoto: Shutterstock / TomerA

Sastojci:


Za kore

 

  • 7 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike mlevenih oraha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 kašika vode
  • 2 šoljice ulja


Za fil

 

  • 1 litar mleka
  • 7 belanaca
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera

 

Za dekoraciju:

  • šećer u prahu po ukusu

 

Priprema

  1. Dobro umutite žumanca, pa im dodajte šećer, vodu i ulje.
  2. Uz neprestano mućenje, malo po malo, dodajte mlevene orahe i brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa mutite najmanjom brzinom dok ne bude kompaktno.
  3. Podelite smesu na dva dela i ispecite dve tanke kore, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. (Pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.)
  4. Stavite mleko da se kuva, a odvojte malu količinu da u njoj razmutite puding. Čim krene da ključa, sklonite, sipajte razmućen puding, pa vratite na vrelu ringlu uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite s vatre.
  5. Umutite odvojeno belanca i šećer, pa dodajte u topao puding, kašiku po kašiku i promešajte. Ostavite da se hladi.
  6. Postavite jednu koru na tacnu, pa nanesite fil i preklopite drugom korom.
  7. Kad se stegne, možete posuti šećer u prahu pre sečenja na kocke.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Tajne majstora za gulaša

 

makonda-tracker