i mirisan i ukusan

Omiljeni jugoslovenski dezert iz prošlog veka: Starinski recept za najlepši koh kojeg ne znate kad je dosta

0

Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke 

KOH PO STAROM PROVERENOM RECEPTU
KOH PO STAROM PROVERENOM RECEPTU foto: Shutterstock / Tanya Stolyarevskaya

U staroj Jugoslaviji često su na trepezama bile poslastice koje se spremaju brzo, lako i bez mnogo skupih sastojaka. Kako je svaka kuća imala svoja jaja, dovoljno je bilo da imate mleko, šećer i eto ukusnog dezerta.

 

Jedan od njih definitivno je bio i koh, danas pomalo zaboravljen kolač, koji možete spremiti veoma brzo, a njegov ukus je takav da će vas odmah podsetiti na one bezbižne dane, kad je najvažnije bilo družiti se, igrati napolju.

Potrebno je za koru:

 

8 jaja

8 kašika šećera

8 kašika griza

2 kašike brašna

 

Priprema:

 

Umutiti jaja sa šećerom, dodati griz i brašno. Sve lepo sjediniti. Peći koru oko pola sata na 220 stepeni (možda i duže u zavisnosti od šporeta)

 

RECEPT ZA KOH KOJI VRAĆA U DETINJSTVO
RECEPT ZA KOH KOJI VRAĆA U DETINJSTVO foto: Shutterstock/ltummy

Za preliv:

 

2 l mleka

10 kašika šećera

2 vanilin šećera

 

Priprema:

 

Prokuvati mleko sa šećerom i vanilinim šećerom i preko vruće kore preliti vruć preliv. Ostaviti da upije nekoliko sati a onda uživati u ovom savršenom starinskom kolaču.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće

 

makonda-tracker