nema mu ravna

3 najlepša recepta za Mađaricu: Najlepši jugoslovenski kolač od kojeg se bude i uspomene i sva čula

0

Nekada je bio redovan gost na domaćinskim trpezama, a sada retko kada imamo priliku da ga probamo 

RECEPT ZA NAJLEPŠI JUGOSLOVENSKI KOLAČ MAĐARICU
RECEPT ZA NAJLEPŠI JUGOSLOVENSKI KOLAČ MAĐARICU foto: Shutterstock / Liliia Bielopolska

Iako nosi naziv Mađarica zanimljivo je da ovaj kolač zapravo uopšte ne potiče iz Mađarske. Decenijama se nalazio na našim trpezama, a mnogi je pamte kao najlepši kolač detinjstva

 

Nastao je u staroj Jugoslaviji, a čini se, da je uprkos zubu vremena uspeo da preživi sve do danas. I sada, domaćice ga često prave u vreme slava, a u njegovom ukusu nema ko ne uživa.

 

Mađarica je jedan od omiljenih kolača u našim krajevima, poznata po slojevima finog testa i bogatom čokoladnom filu.

 

Tradicionalna Mađarica

 

Sastojci:

 

Za kore:

 

  • 700 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 g margarina ili maslaca
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka

 

Za fil:

 

  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 3 kesice pudinga od čokolade
  • 150 g crne čokolade
  • 150 g maslaca

 

Za glazuru:

 

  • 150 g crne čokolade
  • 2 kašike ulja
MAĐARICA NA TRI NAJLEPŠA NAČINA
MAĐARICA NA TRI NAJLEPŠA NAČINA foto: Shutterstock / Ivana Lalicki

Priprema:

 

Priprema kora:

 

Pomešajte suve sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo), pa dodajte margarin i trljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu.

Dodajte jaja i mleko, pa umesite glatko testo. Podelite ga na 6 jednakih delova. Svaku koru tanko razvucite i pecite na poleđini pleha u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 5-7 minuta, dok blago ne porumeni.

 

Fil:

 

Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici, koristeći mleko i šećer. U vruć puding umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope i fil postane gladak.

 

Slaganje kolača:

 

Filujte kore čokoladnim filom, redom slažući jednu na drugu. Poslednja kora ostaje nenafilovana.

 

Glazura:

 

Otopite čokoladu s uljem i prelijte preko poslednje kore. Ostavite kolač u frižideru preko noći da se stegne, pa ga secite na tanke pravougaonike.

 

Brza Mađarica (s gotovim korama)

 

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje gotovih kora za Mađaricu (5-6 komada)

 

Za fil:

 

  • 1 l mleka
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuvanje

 

Za glazuru:

 

  • 150 g čokolade
  • 2 kašike ulja
MAĐARICA NA TRI NAČINA
MAĐARICA NA TRI NAČINA foto: Shutterstock / Natallia Harahliad

Priprema:

 

Fil:

 

U mleku razmutite šećer, brašno i kakao. Kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. U vruć fil umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope.

 

Slaganje:

 

Filujte gotove kore toplim filom. Na kraju prelijte glazurom od čokolade i ulja.

 

Hlađenje:

 

Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se stegne.

 

Mađarica s karamel filom

 

Sastojci:

 

Za kore:

 

  • 500 g brašna
  • 200 g margarina
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašičica praška za pecivo

 

Za fil:

 

  • 200 g šećera (za karamel)
  • 1 l mleka
  • 5 kašika brašna
  • 200 g maslaca

 

Za glazuru:

 

  • 150 g crne čokolade
  • 2 kašike ulja
MAĐARICA JE TRADIOCIONALNI KOLAČ POMALO ZABORAVLJEN
MAĐARICA JE TRADIOCIONALNI KOLAČ POMALO ZABORAVLJENfoto: Shutterstock / Liliia Bielopolska

Priprema:

 

Priprema kora:

 

Umutite sve sastojke za kore i napravite glatko testo. Podelite testo na 5-6 delova, razvucite tanke kore i pecite ih na 180°C, 5-7 minuta.

 

Karamel fil:

 

U šerpi otopite šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu boju (karamelizujte ga). Dodajte mleko (pažljivo, jer može prskati) i kuvajte dok se karamel ne rastopi. Umutite brašno s malo mleka, pa ga dodajte u karamel smesu i kuvajte dok se fil ne zgusne. Umešajte maslac dok je fil još topao.

 

Slaganje:

 

Filujte kore karamel filom i završite glazurom od čokolade.Ostaviti da odstoji preko noći da bi kore omekšale i kolač se lakše sekao.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće 

 

makonda-tracker