lepše nema

Praznici se nisu mogli zamisliti bez nje: Najlepša jugoslovenska torta BELI EGIPAT po receptu starom 50 godina

0

Kraljica među kremastim tortama bila je i ostala omiljeni slatkiš koji se pravio uoči praznika, za slave, rođendane i sve druge važne događaje 

foto: Shutterstock / Artemiy_U
foto: Shutterstock / Artemiy_U

Bliže se slave, praznici, Nova godina, Božić i sada je pravo vreme da zavirite u staru bakinu svesku ili da se oslonite na recept za najlepši jugoslovenski slatkiš - preukusnu Beli Egipat tortu.

 

Ukoliko se i vi rado sećate trenutaka uživanja u kremastom dezertu koji su naše majke i bake spremale onda je vreme da ta sećanja pretvorite u stvarnost. 

 

Napravite preukusnu Beli Egipat tortu po receptu starom 50 godina i nema šanse da omanete.

Sastojci:

 

Za koru:

 

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna

 

Za prvi fil:

 

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 8 kašika gustina
  • 600 ml mleka
  • 250 g putera
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera

 

Za II fil:

 

  • 350 g šećera
  • 200 g oraha
  • 350 ml slatke pavlake

 

PREUKUSNA TORTA BELI EGIPAT
PREUKUSNA TORTA BELI EGIPAT foto: Shutterstock / Bondar Yuliia

Priprema:

 

Kratko mutite belanca, pa dodajte šećer i umutite u čvrst šne. Dodajte orahe i brašno i lagano mešajte da se svi sastojci sjedine. Smesu sipajte u kalup obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još jednu koru, piše Stvarukusa.

 

Umutite žumanca, pa dodajte mleko i gustin i dobro sjedinite mikserom. U presotalo mleko sipajte šećer i kada se zagreje dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijeni fil sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.

 

Ohlađeni fil kratko umutite, pa dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. U šerpu sipajte šećer i lagano istopite, uz neprestano mešanje.

 

Zatim dodajte sitno sekcane orahe i promešajte. Sipajte smesu na pek papir i ostavite da se ohladi ui frižideru. Ohlađene orahe sa šećerom dobro izblendirajte, pa odvojite 3-4 kašike sa strane za dekoraciju. Umutite slatku pavlaku i u nju dodajte grilijaš (smesa sa orasima i šećerom).

 

Prvu koru premažite filom od žumanaca, pa zatim grilijašem. Preko ide druga kora koju ćete isto premazati filom od žumanaca, a onda i grilijašem. Sve to pospite grilijašem.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom

 

makonda-tracker