Najlepši jugoslovenski recept za BRESKVICE: Nestaju u jednom zalogaju, a čim dotaknu nepca jednostavo se - otope

0

Ovaj jednostavni, a preukusni kolač je bio čest gost na slavskim trpezama, ali je sada pomalo zaboravljen 

STARINSKI RECEPT ZA NAJLEPŠE JUGOSLOVENSKE BRESKVICE
STARINSKI RECEPT ZA NAJLEPŠE JUGOSLOVENSKE BRESKVICE foto: Shutterstock / Veronika Kovalenko

Ukliko i vi želite da sami spremite kolače za slavu, jer smatrate da je bolje imati 5 vrsta domaćih nego 10 kupovnih ovaj recept bi mogao da vam bude od koristi.

 

Breskvice, starinski kolač koji su naše bake redovno pravile za svaku svečanu trpezu danas je pomalo zaboravljen, ali zahvaljujući starinskim kuvarima ponovo može dobiti svoje zaluženo mesto. 

 

One se lako prave, sastojci nisu skupi, a mogu da stoje dugo i da ostanu mekane, hrskave i preukusne. Ono što kod njih mnogi vole jeste činjenica da se jedu u jednom zalogaju i istope se čim dotaknu nepce. 

Potrebno je:

 

Za testo:

 

  • 4 jajeta
  • 250 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 200 g šećera u prahu
  • 600 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • kora od limuna
  • prstohvat soli

 

Za fil:

 

  • 300 g džema od kajsija
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike ruma
  • mrvice od izdubljenih breskvica


Za dekoraciju:

 

  • crvena i žuta boja za kolače
  • kristal šećer

 

NAJLEPŠI STARINSKI RECEPT ZA BRESKVICE
NAJLEPŠI STARINSKI RECEPT ZA BRESKVICEfoto: Shutterstock / ShutterBri

Priprema:

 

U dublju posudu stavite brašno, dodajte izrendanu limunovu koricu, pa dodajte prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, mleko i ekstrat vanile, pa sve ulijte u brašno i umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite u frižideru oko sat vremena. Kada ste testo izvadili, isecite te ga na dva jednaka dela i napravite dve rolnice, a rolnice iseckajte na manje komadiće. Trudite se da vam kuglice budu jednake veličine i između svake ostavite prostor, jer će narasti u toku pečenja, piše Stvarukusa

 

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepni, oko 15 minuta, boja biskvita treba da ostane svetla. Još tople pečene biskvite, pažljivo izdubiti tankim nožićem. Mrvice stavite u posudu, pa dodajte sve ostale sastojke za fil. Biskvite punite filom, pa spojite dva biskvita tako da dobijete oblik loptice, odnosno breskve. Jestive boje pomešajte sa vodom u dve posude, pa breskvice umočite prvo u žutu, potom u crvenu boju. Malo ih ucedite i potom uvaljajte u šećer.

 

Bonus video:

Lignje na morski način

 

makonda-tracker