mmm, tako ukusno

Miris i ukus koji vraćaju u detinjstvo: Recept za bakin, seljački hleb koji ćete jesti dok "ne puknete"

0

Ništa lepše nema nego kad kroz celu kuću prođe miris tek pečenog domaćeg hleba, a tek ukus - o njemu ne vredi pričati, morate da ga probate

RECEPT ZA NAJLEPŠI SELJAČKI HLEB
RECEPT ZA NAJLEPŠI SELJAČKI HLEBfoto: Profimedia

Ukoliko i vama nedostaje period života kada ste se ujutru budili sa mirisom tek pečenog hleba, kiflica i drugog peciva onda sigurno danas žudite za domaćim hlebom kakav su naše bake pravile.

 

U pekarama se može naći mnogo toga, ali se čini da ni jedan nije onaj pravi, originalni, koji vraća u detinjstvo.

 

Ukoliko želite da uživate u savršenom ukusu vrućeg, tek ispečenog hleba isprobajte ovaj recept i budite spremni da ćete hvatati svaku priliku i malo slobodnog vremena da ga ponovite.

Sastojci:

 

  • 500 g glatkog brašna
  • 300 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
  • 2 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)

 

Priprema:

 

U manju činiju sipajte toplu vodu (ne sme biti previše vruća). Dodajte šećer i kvasac, pa lagano promešajte. Ostavite da stoji 5-10 minuta dok se ne zapeni.

NAJLEPŠI STARINSKI RECEPT ZA HLEB
NAJLEPŠI STARINSKI RECEPT ZA HLEB foto: Yakov Oskanov/Shutterstock

U veliku činiju stavite brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac i ulje. Počnite da mesite rukom ili mikserom sa nastavkom za testo dok ne dobijete glatko testo.

 

Oblikujte testo u kuglu i stavite ga u blago nauljenu činiju. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste 1-1,5 sat na toplom mestu dok se volumen ne udvostruči.

 

Kada testo naraste, lagano ga premestite na pobrašnjenu radnu površinu. Premesite ga nekoliko puta i oblikujte u željeni oblik (okrugli, duguljasti ili stavite u kalup za hleb).

 

Stavite oblikovano testo na pleh obložen papirom za pečenje ili u podmazan kalup. Pokrijte krpom i ostavite da naraste još 30-40 minuta.

 

Zagrejte rernu na 220°C. Pre nego što stavite hleb da se peče, napravite nekoliko rezova na površini nožem i, po želji, pospite malo brašna.

Pecite 25-30 minuta, dok hleb ne dobije zlatno-smeđu koricu. Da proverite da li je gotov, kucnite ga odozdo – zvuk treba da bude šupalj.

 

Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se ohladi na rešetki barem 15-20 minuta pre sečenja.

 

Dodajte semenke (suncokret, susam, lan) u testo ili pospite preko za dodatni ukus i teksturu. Za mekšu koricu, tokom pečenja stavite malu posudu s vodom u rernu.

 

Bonus video:

Orginalni recept za sremačke salčiće 

 

makonda-tracker