Ništa lepše nema nego kad kroz celu kuću prođe miris tek pečenog domaćeg hleba, a tek ukus - o njemu ne vredi pričati, morate da ga probate

Ukoliko i vama nedostaje period života kada ste se ujutru budili sa mirisom tek pečenog hleba, kiflica i drugog peciva onda sigurno danas žudite za domaćim hlebom kakav su naše bake pravile.
U pekarama se može naći mnogo toga, ali se čini da ni jedan nije onaj pravi, originalni, koji vraća u detinjstvo.
Ukoliko želite da uživate u savršenom ukusu vrućeg, tek ispečenog hleba isprobajte ovaj recept i budite spremni da ćete hvatati svaku priliku i malo slobodnog vremena da ga ponovite.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 300 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
- 2 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)
Priprema:
U manju činiju sipajte toplu vodu (ne sme biti previše vruća). Dodajte šećer i kvasac, pa lagano promešajte. Ostavite da stoji 5-10 minuta dok se ne zapeni.

U veliku činiju stavite brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac i ulje. Počnite da mesite rukom ili mikserom sa nastavkom za testo dok ne dobijete glatko testo.
Oblikujte testo u kuglu i stavite ga u blago nauljenu činiju. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste 1-1,5 sat na toplom mestu dok se volumen ne udvostruči.
Kada testo naraste, lagano ga premestite na pobrašnjenu radnu površinu. Premesite ga nekoliko puta i oblikujte u željeni oblik (okrugli, duguljasti ili stavite u kalup za hleb).
Stavite oblikovano testo na pleh obložen papirom za pečenje ili u podmazan kalup. Pokrijte krpom i ostavite da naraste još 30-40 minuta.
Zagrejte rernu na 220°C. Pre nego što stavite hleb da se peče, napravite nekoliko rezova na površini nožem i, po želji, pospite malo brašna.
Pecite 25-30 minuta, dok hleb ne dobije zlatno-smeđu koricu. Da proverite da li je gotov, kucnite ga odozdo – zvuk treba da bude šupalj.
Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se ohladi na rešetki barem 15-20 minuta pre sečenja.
Dodajte semenke (suncokret, susam, lan) u testo ili pospite preko za dodatni ukus i teksturu. Za mekšu koricu, tokom pečenja stavite malu posudu s vodom u rernu.
Bonus video:
Orginalni recept za sremačke salčiće