uz svaki sos je predivan

Ovo je ubedljivo najbolji recept za FALAFEL: Prženi ili pečeni, spolja će biti hrskav, a unutra kremast i slastan

0

Neodoljivi i vrlo zasitni falafeli su jedno od najpoznatijih jela bliskoistočne kuhinje, a pripremaju se iznenađujuće lako!

Falafel koji uvek uspeva, jedinstvenog ukusa i zasitan
Falafel koji uvek uspeva, jedinstvenog ukusa i zasitanfoto: New Africa/Shutterstock

Falafeli mogu da se prave od leblebija ili pasulja, a dodaju im se razni začini i začinsko bilje kako bi se postigao intenzivniji ukus, u zavisnosti od toga šta najviše prija vašim nepcima.


Uglavnom se kaže da potiče iz Egipta, Palestine i Libana, ali je falafel danas deo kuhinje čitavog Bliskog istoka i severne Afrike.

 

Budući da u svom sastavu ima mahunarke, falafel obiluje biljnim proteinima, kao i složenim ugljenim hidratima i vlaknima, a sadrži i značajne količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka, bakra, vitamina C...

U zavisnosti od toga koliko (ne)masni želite da budu, falafele možete pržiti u dubokom ulju ili peći u rerni, a rezultat će u svakom slučaju biti sjajan.

 

Domaći falafel

 

Falafel možete služiti uz kiselu pavlaku i limetu
Falafel možete služiti uz kiselu pavlaku i limetufoto: Anna Shepulova/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 200 g leblebija
  • 30 g peršuna
  • 20 g listića korijandera
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • ulje za prženje
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašika susama
  • so i biber po ukusu
  • 1/2 kašičice sode bikarbone


Priprema

 

  • Veče ranije potopite leblebije da odstoje u vodi, s pola kašičice sode bikarbone. Sutradan procedite i ubacite leblebije u secka, pa dodajte crni luk isečen na četvrtine, beli luk i začine.
  • Blendajte dok smesa ne bude homogena i mrvičasta, pa prebacite u jednu posudu i stavite u frižider na sat vremena.
  • Zatim izvadite, dodajte susam i počnite da oblikujete.
  • Ako pržite falafele... Sipajte ulje u dublji tiganj ili u šerpu, pa ubacujte kuglice kad se dobro zagreje i pržite dok ne budu zlatnosmeđe nijanse i hrskave teksture, svega nekoliko minuta.
  • Ako pečete falafele... Ukoliko želite da izbegnete previše ulja i da falafeli budu manje masni, možete da ih ispečete u rerni. Nakon što oblikujete kuglice, namažite ih uljem, pa poređajte po plehu koji ste obložili pek-papirom i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.


Kad vadite, ređajte po papirnom ubrusu kako upio višak masnoće, pa poslužite uz seckano povrće i sos po želji.

 

BONUS VIDEO

Lignje na mornarski način

 

makonda-tracker