Neodoljivi i vrlo zasitni falafeli su jedno od najpoznatijih jela bliskoistočne kuhinje, a pripremaju se iznenađujuće lako!
Falafeli mogu da se prave od leblebija ili pasulja, a dodaju im se razni začini i začinsko bilje kako bi se postigao intenzivniji ukus, u zavisnosti od toga šta najviše prija vašim nepcima.
Uglavnom se kaže da potiče iz Egipta, Palestine i Libana, ali je falafel danas deo kuhinje čitavog Bliskog istoka i severne Afrike.
Budući da u svom sastavu ima mahunarke, falafel obiluje biljnim proteinima, kao i složenim ugljenim hidratima i vlaknima, a sadrži i značajne količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka, bakra, vitamina C...
U zavisnosti od toga koliko (ne)masni želite da budu, falafele možete pržiti u dubokom ulju ili peći u rerni, a rezultat će u svakom slučaju biti sjajan.
Domaći falafel
Sastojci:
- 200 g leblebija
- 30 g peršuna
- 20 g listića korijandera
- 1 mala glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- ulje za prženje
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica kumina
- 1 kašika susama
- so i biber po ukusu
- 1/2 kašičice sode bikarbone
Priprema
- Veče ranije potopite leblebije da odstoje u vodi, s pola kašičice sode bikarbone. Sutradan procedite i ubacite leblebije u secka, pa dodajte crni luk isečen na četvrtine, beli luk i začine.
- Blendajte dok smesa ne bude homogena i mrvičasta, pa prebacite u jednu posudu i stavite u frižider na sat vremena.
- Zatim izvadite, dodajte susam i počnite da oblikujete.
- Ako pržite falafele... Sipajte ulje u dublji tiganj ili u šerpu, pa ubacujte kuglice kad se dobro zagreje i pržite dok ne budu zlatnosmeđe nijanse i hrskave teksture, svega nekoliko minuta.
- Ako pečete falafele... Ukoliko želite da izbegnete previše ulja i da falafeli budu manje masni, možete da ih ispečete u rerni. Nakon što oblikujete kuglice, namažite ih uljem, pa poređajte po plehu koji ste obložili pek-papirom i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Kad vadite, ređajte po papirnom ubrusu kako upio višak masnoće, pa poslužite uz seckano povrće i sos po želji.
BONUS VIDEO
Lignje na mornarski način





