Višnje kao jedan od glavnih sastojaka bude čula i čine da svaki zalogaj bude neviđeno zadovoljstvo
Kolač červiš je tradicionalni kolač poreklom iz Nemačke, tačnije iz Saske, i često je vezivan za nemačke i austrijske regije. Ovaj kolač je poznat po korišćenju červiša (ili višnje) kao glavnog sastojka, a uobičajeno se pravi sa biskvitnim testom i sočnim voćem koje dodaje vlagu i bogatstvo ukusa.
U Nemačkoj, kolač od červiša često se pravi za vreme letnjih meseci kada je ovo voće u sezoni, i to može biti jednostavan kolač, ali i složenija verzija sa kremastim slojevima, prelivima ili meringama.
Kolač se može peći i u obliku torte, a sočan i osvežavajuć ukus voća je ono što ga čini posebnim.
Iako je kolač poreklom iz Nemačke, slični recepti postoje i u drugim zemljama, naročito u centralnoj i istočnoj Evropi, jer červiš (ili višnje) rastu u mnogim delovima sveta i često se koristi u pečenju.
Potrebno je:
- 500 g svežih višnje (ili čeršviša)
- 100 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 limun (sok)
- 100 ml vode
- 1 kašičica škrobnog brašna (po želji, za gušći sirup)
- 100 g prah šećera (po želji, za posipanje)
Uputstvo:
Priprema višnje:
Operite i očistite višnje (ako koristite sveže čeršviše, odstranite koštice). Stavite ih u veću šerpu. Dodajte u šerpu šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Prelijte sa 100 ml vode i stavite na srednju vatru. Kuvajte dok višnje ne puste sok i smesa ne počne da se zagreva. Povremeno promešajte.
Zgušnjavanje (ako želite gušći sirup):
U malo hladne vode razmutite kašičicu škrobnog brašna i dodajte u prokuvanu smesu. Nastavite da kuvate još 2-3 minuta dok sirup ne postane gušći.
Skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Poslužite čeršviš kao osvežavajući desert. Po želji, pospite prah šećerom ili stavite malo šlaga.
Ovaj recept možete prilagoditi tako da dobijete željenu teksturu i slatkoću.
Bonus video:
Zasladite se slaninom




