duh praznika

Recept za najlepši posni prebranac: Ukusan je & neodoljivo kremast – i apsolutno osvaja već na prvi zalogaj!

0

U toku je veliki Božićni post, vreme kada se mnogi opredeljuju za posnu ishranu, poštujući tradiciju i duhovne običaje.

Ovo je recept koji ćete obožavati
Ovo je recept koji ćete obožavatifoto: Shutterstock/AS Foodstudio

Ovaj period takođe donosi sezonu slava, od kojih su neke posne, što često znači izazov u pripremi jela koja su istovremeno ukusna i hranljiva.

 

Posni prebranac je jedno od tih jela koje je savršen izbor za ovaj period – jednostavno, zdravo i izuzetno ukusno.

 

Svi ga vole zbog bogatog ukusa, kremaste teksture i lakoće pripreme, a može biti odličan obrok i za svakodnevne i za svečane trenutke.

 

Sastojci:

 

  • 500 g suvog pasulja
  • 2 velike glavice crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 2-3 krompira (opciono, za kremastost)
  • 2-3 šargarepe (opciono, za boju i slatkoću)
  • 2-3 kašičice suve majčine dušice
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • So po ukusu
  • 2-3 kašičice biljnog ulja ili maslinovog ulja
  • 1 litar vode (ili povrtnog bujona)
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica sušenog paradajza (opciono, za dodatni ukus)
  • 1 kašičica sirćeta (opciono, za blagu kiselost)

 

Pasulj je izuzetno zdrav
Pasulj je izuzetno zdravfoto: Piyaset/Shutterstock

Priprema:

 

  1. Pasulj operite, stavite u veliku činiju i prelijte hladnom vodom. Ostavite da stoji 8-12 sati (najbolje preko noći).
  2. Nakon što je odstajao, isperite ga, stavite u veliki lonac sa svežom vodom, i stavite da se kuva. Kuvajte ga na srednje jakoj vatri oko 45 minuta, dok ne omekša. Obavezno sklonite penu koja se stvori tokom kuvanja.
  3. U međuvremenu, oljuštite crni i beli luk, i iseckajte ga sitno.
  4. Krompir i šargarepu oljuštite i iseckajte na male kockice ili kolutove (krompir daje kremastu teksturu, dok šargarepa dodaje lepu boju i slatkoću).
  5. U velikom tiganju zagrejte malo biljnog ulja. Dodajte sitno iseckani crni i beli luk i propržite dok ne postane staklast, oko 3-5 minuta.
  6. Dodajte iseckani krompir i šargarepu, propržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša i počne da se zlatno preliva.
  7. Kada je pasulj kuvan, dodajte prženo povrće u njega zajedno sa majčinom dušicom, alevom paprikom, biberom, sušenim paradajzom (ako koristite), lovorovim listom i solju.
  8. Dodajte oko 1 litar vode ili povrćnog bujona i kuvajte još 20-30 minuta, povremeno mešajući, dok sve ne postane mekano i prožeto začinima.

 

Kreiranje kremaste teksture:

 

  1. Nakon što su svi sastojci dobro skuvani, izvadite nekoliko kašika pasulja i povrća (posebno krompira i šargarepe) i izgnječite ih viljuškom ili štapnim mikserom.
  2. Vratite zgnječeni deo u lonac i dobro promešajte da dobijete kremastu teksturu. Ako je potrebno, možete dodati još malo vode kako bi jelo bilo sočnije.
  3. Na kraju, dodajte kašičicu sirćeta za balansiranje ukusa i još malo soli po potrebi.
  4. Ostavite da se sve još 5 minuta prokrčka zajedno, kako bi se svi ukusi sjedinili.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?

 

 

makonda-tracker