Ljutenica je nešto što ljudi na ovim prostorima već decenijama spremaju pred svaku zimu.
Naše bake svojevremeno nisu mogle da zamisle zimu bez lepih zaliha ljutenice.
Recept uopšte nije težak, sprema se na bazi crvenih paprika i paradajza, ali zato nije ni tako brz za spremanje.
SASTOJCI
- paradajz - oko dva kilograma
- crvene paprike - oko tri kilograma
- ljute feferone - 10 komada
- beli luk - tri glavice
- peršun - dve veze
- ulje - tri dl
- sirće - 2,5 dl
- so - tri kašike
- šećer - tri kašike
PRIPREMA
Tegle i poklopce oprati i staviti u rernu na 50 stepeni da se zagreju i sterilizuju. Paprike (babura ili rog paprika) ispeći u rerni ili na roštilju. Pečene paprike oljuštiti, očistiti od semenki i izrezati na filete pa na male kockice.
Feferone oprati i sitno iseckati. Beli luk oljuštiti. Peršun list oprati. Blenderom zajedno iseckati beli luk i peršun list. U veliku šerpu staviti ulje, vinsko sirće, so, šećer sitno iseckan paradajz i sitno iseckane ljute feferone.
Kuvati uz mešanje 1 sat, pa dodati sitno iseckanu pečenu crvenu papriku, i iseckan beli luk i peršun list.
Kuvati uz stalno mešanje 1 sat, odnosno dok ne ostane trag od varjače na dnu posude. Gotovu ljutenicu sipati kutlačom u zagrejane tegle. Naredni dan tegle zatvoriti. Od ove količine sam dobila 3 tegle od 720 ml. i 1 teglu od 360 ml.
Bonus video: