Posle ovog PREBRANCA nećete trčati u klozet: 3 dragocena saveta za pripremu omiljenog jela na Badnji dan

0

Ako obožavate pasulj prebranac, ali ne preterujete s njim iz straha da će vas kasnije mučiti gasovi, ovi trikovi mogli bi vam biti od pomoći

Posni prebranac je uvek rado viđen na trpezi za Badnje veče
Posni prebranac je uvek rado viđen na trpezi za Badnje večefoto: Sergii Koval/shutterstock

Prebranac spada u jela bez kojih nema slasne posne trpeze na Badnji dan i Badnje veče, a ono se priprema brzo i jednostavno.

 

Kada danas budete spremali pasulj preprabranac, obratite pažnju na ove tri stvari je vam mogu biti od velike pomoći da sačuvate stomak.

 

U pitanju su sitnice koje mogu da posluže kao preventiva gasova i stomačnih grčeva, a poslednji savet može da doprinese i ukusu svačijeg omiljenog posnog jela.

  • Potapanje pasulja

 

Idealno je potopiti pasulj, najbolje preko noći na 12 sati, jer će tako omekša i skuva se brže, a mnogi kažu da će ovo pomoći i kod nadimanja.


Međutim, Klivlendska klinika napominje da "još nijedna studija nije pokazala da određeni metod potapanja ili kuvanja mahunarki može da spreči nadutost". U svakom slučaju, ne može da škodi, ali i ako niste potopili pasulj, ništa strašno.

 

Pasulj je poznat po tome što izaziva gasove
Pasulj je poznat po tome što izaziva gasovefoto: Shutterstock/denio109
  • Prosipanje prve vode


U svakom slučaju, kada kuvate pasulj, važno je prosuti makar prvu vodu u kojoj je proključao, a još je bolje prosuti i drugu, pa ga konačno kuvati tek u trećoj.


Na ovaj način smanjiće se količina rafinoze, šećera koji razgrađuje enzim po imenu alfa-galaktozidaza, kog u organizmu nema u dovoljnoj meri, pa rafinoza do debelog creva ide nesvarena i izaziva gasove. Dakle, prospite prve vode i manje će vas mučiti stomak!

 

Zapečeni posni prebranac s začinima
Zapečeni posni prebranac s začinimafoto: Dani Vincek/Shutterstock
  • Pasulj s nanom


U prebranac možete dodati sve začine i začinsko bilje po ukusu, a sve češće se u receptu među sastojcima može naći suva ili sveža nana.


To nije samo zbog ukusa: čaj od nane smatra se "narodnim lekom" za stomačne tegobe.

 

Više istraživanja pokazalo je da ulje peperminta ima blagotvorno dejstvo na stomak, pa se ono ponekad koristi za ublažavanje simptoma sindroma iritabilnog creva. Da li i kako nana kao začin u hrani utiče na stomak, nauka još uvek nije pokazala, ali možete biti sigurni da će ukus prebranca biti božanstven!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Posni čili po receptu Eve Longorije

 

makonda-tracker