birajte

Neutralne, sa kvascem i slatke: 3 najlepša recepta za posne, starinske priganice koje ćete jesti dok "ne puknete"

0

Ukoliko postite ovo je savršeno jelo koje možete spremati gotovo svakog dana 

NEODOLJIVA 3 RECEPTA ZA POSNE PRIGANICE
NEODOLJIVA 3 RECEPTA ZA POSNE PRIGANICE foto: Shutterstock / Olga Ilinich

Tokom Božićnog posta najvažnije stvar, osim uzdržavanja od mrsne hrane, jeste da vam duša i telo ostanu mirni i da osećate da vam baš taj mir prožima celo telo.

 

Ipak, svi dobro znaju da glad unosi nemir, a kod mnogih vlada verovanje da je posna hrana dosadna i jednolična, što nikako nije istina. Kao i mrsna i posna se može spremiti tako da bude - prste da poližete.

 

Evo tri recepta za posne priganice koje su jednostavne i ukusne:

Klasične posne priganice

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 400 ml tople vode
  • Ulje za prženje

 

Priprema:

 

U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte toplu vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo (gušće od testa za palačinke).

 

Zagrejte ulje u dubokoj šerpi. Kašikom vadite testo i spuštajte ga u vruće ulje. Pržite dok priganice ne dobiju zlatno-braon boju sa svih strana. Vadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.

PRIGANICE MOGU BITI I NEUTRALNE I SLATKE
PRIGANICE MOGU BITI I NEUTRALNE I SLATKE foto: Green Mountain Montenegro/Shutterstock

Posne priganice sa kvascem

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 300 ml tople vode
  • Ulje za prženje

 

Priprema:

 

U činiji rastvorite kvasac sa šećerom u malo tople vode i ostavite da nadođe (oko 10 minuta). Pomešajte brašno i so, pa dodajte nadošli kvasac i preostalu toplu vodu. Mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo.

Pokrijte testo i ostavite ga na toplom mestu da se udvostruči (oko 1 sat).

 

Zagrejte ulje i pržite priganice na srednje jakoj vatri, uzimajući po malo testa rukom ili kašikom.

 

Pržite dok ne postanu zlatno-smeđe i ocedite na papirnom ubrusu.

NAJLEPŠE SLATKE POSNE PRIGANICE
NAJLEPŠE SLATKE POSNE PRIGANICE foto: Pinterest / Printscreen / coolinarika.com

Slatke posne priganice sa jabukama

 

Sastojci:

 

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja mineralne vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • 1 veća jabuka (narendana)
  • 1 kašičica cimeta (po želji)
  • Ulje za prženje
  • Prah šećer za posipanje

 

Priprema:

 

U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i cimet.

Dodajte mineralnu vodu i narendanu jabuku, pa izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

 

Zagrejte ulje i kašikom vadite testo, pržeći u vrućem ulju dok ne porumene.

Vadite priganice na papirni ubrus i pospite prah šećerom pre serviranja.

 

Bonus video:

Lignje na morski način

 

 

makonda-tracker