Ukoliko postite ovo je savršeno jelo koje možete spremati gotovo svakog dana
Tokom Božićnog posta najvažnije stvar, osim uzdržavanja od mrsne hrane, jeste da vam duša i telo ostanu mirni i da osećate da vam baš taj mir prožima celo telo.
Ipak, svi dobro znaju da glad unosi nemir, a kod mnogih vlada verovanje da je posna hrana dosadna i jednolična, što nikako nije istina. Kao i mrsna i posna se može spremiti tako da bude - prste da poližete.
Evo tri recepta za posne priganice koje su jednostavne i ukusne:
Klasične posne priganice
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 400 ml tople vode
- Ulje za prženje
Priprema:
U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte toplu vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo (gušće od testa za palačinke).
Zagrejte ulje u dubokoj šerpi. Kašikom vadite testo i spuštajte ga u vruće ulje. Pržite dok priganice ne dobiju zlatno-braon boju sa svih strana. Vadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.
Posne priganice sa kvascem
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 300 ml tople vode
- Ulje za prženje
Priprema:
U činiji rastvorite kvasac sa šećerom u malo tople vode i ostavite da nadođe (oko 10 minuta). Pomešajte brašno i so, pa dodajte nadošli kvasac i preostalu toplu vodu. Mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo.
Pokrijte testo i ostavite ga na toplom mestu da se udvostruči (oko 1 sat).
Zagrejte ulje i pržite priganice na srednje jakoj vatri, uzimajući po malo testa rukom ili kašikom.
Pržite dok ne postanu zlatno-smeđe i ocedite na papirnom ubrusu.
Slatke posne priganice sa jabukama
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja mineralne vode
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike šećera
- 1 veća jabuka (narendana)
- 1 kašičica cimeta (po želji)
- Ulje za prženje
- Prah šećer za posipanje
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i cimet.
Dodajte mineralnu vodu i narendanu jabuku, pa izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Zagrejte ulje i kašikom vadite testo, pržeći u vrućem ulju dok ne porumene.
Vadite priganice na papirni ubrus i pospite prah šećerom pre serviranja.
Bonus video:
Lignje na morski način