tope se u ustima

Najlepši doručak & užina: Pronašli smo recept za posne bavarske kifle – ukusne su, mekane i spremaju se bez ulja i jaja

0

Ovo prelepo pecivo osvojiće vas već na prvi zalogaj!

Nećete im odoleti
Nećete im odoletifoto: Youtube / Printscreen // @SavorEasy

Kada pomislite na bavarske kifle, prva asocijacija su mekana, vazdušasta testa i prepoznatljivi sjajni premaz.

 

Sada možete uživati u ovom specijalitetu i tokom posta na vodi, bez kompromisa po pitanju ukusa ili teksture.

 

Ove kifle ne sadrže ni jaja ni ulje, ali su i dalje savršeno mekane i prelepo izgledaju.

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1 l vode za kuvanje

 

Priprema:

 

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte suvi kvasac (ili sveži prethodno rastvoren u malo tople vode sa šećerom) i polako sipajte mlaku vodu, mešajući da dobijete glatko testo. Mesite dok ne postane elastično i glatko, oko 10 minuta. Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste 1-2 sata, dok se ne udvostruči.
  2. Kada testo naraste, podelite ga na 10-12 jednakih delova. Oblikujte kifle tako što ćete svaki deo razvući u pravougaonik i uviti ga u rolnu, pa formirati blagi luk.
  3. U loncu prokuvajte 1 l vode i dodajte sodu bikarbonu. Svaku kiflu kratko potopite u ključalu vodu, oko 30 sekundi, pa ih pažljivo izvadite kašikom s rupama i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Po želji, pospite kifle krupnom solju, susamom ili makom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i prepoznatljiv sjaj.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste?

 

makonda-tracker