Ovo prelepo pecivo osvojiće vas već na prvi zalogaj!
Kada pomislite na bavarske kifle, prva asocijacija su mekana, vazdušasta testa i prepoznatljivi sjajni premaz.
Sada možete uživati u ovom specijalitetu i tokom posta na vodi, bez kompromisa po pitanju ukusa ili teksture.
Ove kifle ne sadrže ni jaja ni ulje, ali su i dalje savršeno mekane i prelepo izgledaju.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 300 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
- 1 kašika sode bikarbone
- 1 l vode za kuvanje
Priprema:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte suvi kvasac (ili sveži prethodno rastvoren u malo tople vode sa šećerom) i polako sipajte mlaku vodu, mešajući da dobijete glatko testo. Mesite dok ne postane elastično i glatko, oko 10 minuta. Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste 1-2 sata, dok se ne udvostruči.
- Kada testo naraste, podelite ga na 10-12 jednakih delova. Oblikujte kifle tako što ćete svaki deo razvući u pravougaonik i uviti ga u rolnu, pa formirati blagi luk.
- U loncu prokuvajte 1 l vode i dodajte sodu bikarbonu. Svaku kiflu kratko potopite u ključalu vodu, oko 30 sekundi, pa ih pažljivo izvadite kašikom s rupama i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje.
- Po želji, pospite kifle krupnom solju, susamom ili makom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i prepoznatljiv sjaj.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako da testo brže naraste?
( Glossy, E.S. )