ovo se ne odbija

Starinski recept za originalne crnogorske priganice: Uz ovaj trik neće upiti ni kap ulja

0

Savršen izbor za doručak i večeru u svakom porodičnom domu 

ORIGINALNI RECEPT ZA CRNOGORSKE PRIGANICE
ORIGINALNI RECEPT ZA CRNOGORSKE PRIGANICE foto: Shutterstock / Eliz Zakh

Pikanterije od testa su među omiljenim jelima u gotovo svakoj porodici. Domaćice se trude da stalno ugađaju svojim ukućanima, a pravljenje kiflica, buhtli, pogačica je nešto s čim nema greške.

 

Ukoliko i vi i vaši ukućani uživate u ukusnim specijalitetima od testa priganice mogu da budu odličan izbor za doručak, večeru ili u situacijama kada vam ponestane hleba. 

 

Uz jedan trik one neće biti masne i svi će hvaliti vaše umeće za pravljenje ovog preukusnog jela.

Sastojci:

 

  • 400 g brašna
  • 300 ml vode
  • paketić svežeg kvasca
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica šećera
  • 1 supena kašika lozovače ili šljivovice

 

CRNOGORSKE PRIGANICE ORIGINALAN RECEPT
CRNOGORSKE PRIGANICE ORIGINALAN RECEPT foto: Green Mountain Montenegro/Shutterstock

Priprema:

 

U toplu vodu stavite kvasac sa malo šećera i brašna i pustite da nadođe. Zatim dodajte kašiku rakije, a onda i brašno i so. Testo bi trebalo da bude ređe teksture – gušće nego za palačinke, a ređe nego za kiflice.

 

Lepo umesite testo, a onda ga ostavite da stoji na toplom mestu oko pola sata kako bi testo lepo nadošlo. Posle toga varjačom energično prođite kroz testo (da bi bilo što šupljikavije). 

 

U dublju šerpu sipajte ulje, pa kad se zagreje u njega spuštajte komadiće testa koje ste izvadili kašikom. Pre nego što ćete odvaditi testo za svaki priganicu kašiku spustite u hladnu vodu. Ako vam testo nije okruglo, popravite ga prstima, pa ga spuštajte u vruće ulje.

 

Kad priganice porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služite dok su tople.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom

 

makonda-tracker