do kraja ju je to pratilo

TUŽNA ISTINA iza figure Odri Hepbern: NIKAD nije bila na dijeti, noću je jela čokoladu, ali prošlost ostavlja posledice

0

Prepoznatljiva figura čuvene glumice često je bila tema u medijima proteklih decenija, a oni koji su joj bili najbliži kažu da se ona hranila raznovrsno i kalorično. Ipak, teško detinjstvo odrazilo se na njeno telo.

Odri Hepbern u filmu 'Smešno lice' (1957)
Odri Hepbern u filmu "Smešno lice" (1957)foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Tri decenije posle svoje smrti, Odri Hepbern i dalje se pominje svakodnevno, kako zbog njenih čuvenih i nagrađivanih uloga, tako i zbog filantropije i glamura kojim je zračila u svojim čuvenim haljinama.


Odri je bila i jedna od najvećih holivudskih lepotica, a mnogo pažnje uvek je privlačila i njena figura.


Ljudi misle da je bila mršava jer je imala poremećaj u ishrani, ali to nije tačno – rekao je svojevremeno njen sin Luka Doti.Volela je italijansku hranu i testeninu. Jela je mnogo žitarica, ne previše mesa, ali od svega po malo.

Visoka 170 cm, Odri Hepbern je ceo svog odrasli život imala oko 50 kilograma, a Robert Volders, njen partner od 1980. do njene smrti 1993. godine, izjavio je jednom prilikom da glumica nikada nije bila na dijeti. Štaviše, uživala je u čokoladi i viskiju.

 

Odri Hepbern u filmu 'Doručak kod Tifanija'
Odri Hepbern u filmu "Doručak kod Tifanija"foto: The Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Ipak, ona je bila veoma fizički aktivna.


Hodali bismo miljama. Mogla je da hoda više nego ja – prisetio se on. – Imala je zdrav metabolizam, ali nije preterivala. Nikada nije rekla: "Danas moram da pređem pet milja". Nije bila na dijeti. Doručkovali smo crni hleb sa džemom, ručak bi bio piletina, ili teletina, ili testenina, često s povrćem iz bašte, a večerali smo često supu s piletinom i povrćem. Posle večere je jela čokoladu, a noći bi popila prst ili dva viskija.


Zašto je Odri Hepbern bila toliko mršava?


Porodica čuvene glumice veruje da ona nikada nije mogla da se ugoji zbog užasa koje je proživela tokom Drugog svetskog rata. Kao ćerka holandske baronice i Britanca koji je napustio porodicu kada je Odri imala šest godina, ona je jedva preživela nacističku okupaciju Holandije.

 

Odri Hepbern često je u filmovima nosila kreacije svog prijatelja Ibera de Živanšija
Odri Hepbern često je u filmovima nosila kreacije svog prijatelja Ibera de Živanšijafoto: Stanley Donen Films / AFP / Profimedia

U tom trenutku, imala je 11 godina, a živela je vrlo teško.

Pred kraj rata je bila veoma blizu smrti – rekao je sin Odri Hepbern Luka Doti. – Preživela je jedući koprive i lukovice lala, pijući vodu da napuni stomak. Imala je 167 cm i 40 kilograma. Patila je od žutice i edema. Do kraja života je patila od anemije, to je verovatno bila posledica... Bila je istih godina kao Ana Frank... Kasnije mi je rekla: "To je bila devojčica koja nije uspela, a ja jesam". Glas bi joj pukao, oči su joj se punile suzama.

 

Odri Hepbern obeležila je decenije svetske kinematografije
Odri Hepbern obeležila je decenije svetske kinematografijefoto: The Hollywood Archive/Profimedia

I sama glumica pričala je o teškom detinjstvu u gladi tokom ratnih godina.


Po tri dana ne bih jela – prisetila se Odri Hepbern u jednom intervjuu prvih meseci 1945. godine. – Mesecima je doručak bio topla voda i kriška hleba, napravljenog od pasulja. Čorba za ručak pravila se od jednog krompira i nije bilo mleka, šećera, žitarica bilo koje vrste.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Povrće s najmanje kalorija

 

makonda-tracker