Ako volite slatkiše i ne želite da ih se odreknete ni tokom posta posna panakota može da bude pun pogodak
Period posta je počeo, a s njim i muke domaćica oko ideja za pripremu posne trpeze. U moru posnih specijaliteta, što slanih što slatkih, našala se i kremasta panakota i to ovog puta u svojoj posnoj i mrsnoj verziji.
Ovaj italijanski dezert će sve oduševiti svojim ukusom, ali i konzistencijom, budući da se topi u ustima čim dotakne nepca.
Pred vama su dva recepta, jedan za posnu, drugi za mrsnu panakotu. Na vama je samo da odlučite koju ćete da isprobate.
Klasična panakota (mrsna verzija)
Sastojci:
- 500 ml pavlake za kuvanje
- 100 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer (ili 1 kašičica vanilin ekstrakta)
- 10 g želatina u prahu (oko 1 pakovanje)
- 2 kašičice limunovog soka (opciono, za svežiji ukus)
Priprema:
Priprema želatina:
U maloj posudi, pomešajte želatin u prahu sa 50 ml hladne vode i ostavite da nabubri oko 5-10 minuta.
Kuvanje pavlake:
U srednje velikoj šerpi, pomešajte pavlaku za kuvanje, mleko, šećer i vanilu. Stavite šerpu na srednje jaku vatru i mešajte dok se šećer ne rastopi i smesa se zagreje, ali ne treba da proključa.
Dodavanje želatina:
Kada se pavlaka i mleko zagreju, dodajte nabubrenu želatinu i dobro promešajte dok se potpuno ne rastopi. Ako želite, dodajte limunov sok za osvežavajući ukus.
Sipanje u kalupe:
Skinite sa vatre i pustite da se malo ohladi, a zatim sipajte smesu u male kalupe ili čaše. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na najmanje 4-5 sati, ili dok se potpuno ne stisne.
Serviranje:
Pre nego što poslužite, možete ukrasiti panna cottu sa svežim voćem, preliva od maline, čokoladom, ili karamelskim sosom.
Panakota je gotova! Laka je za pripremu i može se prilagoditi raznim dodacima po ukusu.
Panakota (posna verzija)
Posna panakota je ukusan i kremast desert koji ne sadrži mlečne proizvode. Ovaj recept koristi biljni jogurt ili kokosovo mleko kao osnovu, a može biti jednostavno pripremljen u nekoliko koraka.
Sastojci:
- 400 ml kokosovog mleka (ili bilo koje biljno mleko po izboru)
- 150 ml biljnog jogurta (sojin, kokosov ili biljni jogurt po izboru)
- 3 kašičice agar agara (biljni želatin, koji je posna alternativa životinjskom želatinu)
- 100 g šećera (po želji, može biti i stevija, med, agava sirup)
- 1 kašičica vanilin šećera ili prah vanile
- Prstohvat soli
Priprema:
Priprema agar želatina:
U maloj šerpi pomešajte agar sa 100 ml hladne vode (ili biljnog mleka). Ostavite da odstoji nekoliko minuta, kako bi agar agar mogao da upije tečnost.
Nakon toga, stavite šerpu na srednje jaku vatru i mešajte dok se agar potpuno ne rastvori i smesa ne počne da vreli. Ostavite da kuvi 1-2 minuta dok se ne zgusne.
Priprema glavne smese:
U većoj šerpi pomešajte kokosovo mleko (ili drugo biljno mleko), biljni jogurt, šećer, vanilu i prstohvat soli.
Stavite smesu na srednju vatru i lagano zagrevajte, povremeno mešajući, dok se šećer ne rastvori i smesa ne postane homogena. Pazite da ne proključa.
Kombinovanje agar agara sa smesom:
Kada se agar rastopi i postane želatinast, pažljivo ga dodajte u zagrejanu smesu od kokosovog mleka i jogurta. Mešajte konstantno kako bi se dobro povezali sastojci i smesa postala homogena.
Ostavite da se sve zajedno kuva još 1-2 minuta.
Sipanje u kalupe:
Skinite šerpu sa vatre i ostavite smesu da se malo ohladi (oko 10 minuta).
Sipajte smesu u čaše ili kalupe u koje ćete praviti panna cottu. Ako koristite silikonske kalupe, bit će lakše izvaditi desert kasnije.
Hlađenje:
Ostavite panna cottu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider na najmanje 4 sata, kako bi se potpuno stvrdnula.
Serviranje:
Kada se panna cotta ohladi i stvrdne, pažljivo je izvadite iz kalupa. Možete je poslužiti sa voćem (maline, jagode, borovnice), prelivima (karamela, čokolada) ili prah cimetom za dodatnu dekoraciju.
Uživajte u ovoj kremastoj i osvežavajućoj posnoj panakoti!
Bonus video:
Recept za najbolji gulaš