Veliki Božićni post je počeo, a ovo su ideje za neka od jednostavnih jela koja možete spremiti za tili čas i za malo novca
Posna hrana često zna da predstavlja problem, naročito onim ljudima koji veći deo dana provode van kuće. Onda se često poseže za pekarom i proizvodima koji su puni masti biljnog porekla, što može da izazove više štete nego koristi.
Ukoliko želite da jedete kvalitetne obroke koji su nutritivno bogati, ali ne zahtevaju mnogo novca i vremena onda će vam se ovih nekoliko recepata sigurno dopasti.
Posni bolonjez sos
Sastojci:
- 100 g sojinih ljuspica
- 500 ml paradajz soka
- 1 crni luk
- 1 kašičica začina po ukusu (mirođija, peršun, bosiljak, origano...)
- biber,
- ulje
- 1 pakovanje posne testenine
Priprema:
Crni luk iseckajte na sitno i propržite na malo ulja. Dodajte sojine ljuspice i nalijte sa oko 300 ml vode. Zatim dodajte paradajz sok i začine. Krčkajte na laganoj vatri 20 minuta.
Testeninu obarite, odozgo stavite gotov sos i ukrasite svežim peršunom (opciono).
Prženi pirinač sa tunjevinom
Sastojci:
- 1 konzerva komada tunjevine
- 2 šolje kuvanog pirinča
- 1 komad praziluka
- 1 čen belog luka
- 1 šolja smrznutog graška
- 2 kašike soja sosa
- ulje
Priprema:
Iseckajte sitno beli luk, pa na malo ulja propržite zajedno sa pirinčem (prethodno opranim) nekoliko minuta. Dodajte grašak i par kašika vode i dinstajte zajedno dok se grašak ne odledi i voda ne ispari.
Dodajte tunjevinu koju ste ocedili od ulja, praziluk iseckan na kolutove i soja sos. Dobro promešajte da se sjedini sa soja soso, pa pržite još 2 minuta i jelo je gotovo.
Posne paprike punjene krompirom
Sastojci:
- 8 paprika
- 2 kg krompira
- 2 glavice crnog luka
- 3 šargarepe
- biber, so
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
- 2 sveža paradajza
Priprema:
Operite paprike, pa im odsecite vrhove i očistite ih od semenki.
Luk, šargarepu i krompir oljuštite, pa ih sitno iseckajte. U šerpu sipajte malo ulja, pa kad se zagreje, dodajte iseckan luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu, takođe malo prodinstajte, a na kraju dodajte krompir i malo vode, pa dinstajte dok voda ne ispari.
Posna musaka sa šampinjonima
Potrebno je:
- 500 g šampinjona
- 5 krompira
- 3 crna luka
- 1 čen belog luka
- 1 šolja biljno mleka
- 2 kašike brašna
- 2 kašike ulja
- so i biber po ukusu
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Na ulju propržite crni luk, pa mu dodajte šampinjone i beli luk. Nakon 15 minuta dodajte so, biber. U vatrostalnu posudu složite krompir koji ste isekli na tanke kolutove. Preko njih smesu s pečurkama i tako dok ne potrošite sastojke.
U šeprici zagrejte ulje, dodajte brašno i kratko propržite, zatim polako dodajte mleko mešajući dok ne dobijete gust sos. Prelijte preko musake. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok krompir ne omekša i musaka ne dobije zlatastu boju.
Bonus video:
Lignje na morski način