neodoljiv

Brzi džem od bundeve – slatka zimnica jedinstvenog ukusa: Za 30 minuta imaćete punu kuhinju mirišljavih teglica

0

Domaći džem po bakinom receptu je slatki namaz koji se ne odbija, a ako ga pripremite od bundeve i voća, dobićete najlepše zalogajčiće za jesen i zimu.

Džem od bundeve sa cimetom
Džem od bundeve sa cimetomfoto: Nataliya Arzamasova/Shutterstock

Bundeva je s razlogom veoma popularna i simbol jeseni: ona je veoma svestrano povrće jer se može jesti u čorbama, čokoladnim kolačima, slatkim pecivima, pa čak i ako je samo ispečete.

 

U pitanju je namirnica puna hranljivih materija i jedinstvenog ukusa, a jedan od sjajnih načina da je iskoristite jeste i da napravite domaći džem.

 

Uz dodatak voća i cimeta, biće prava eksplozija ukusa na nepcima, a priprema se lako.

Sastojci:

 

  • 1 kg očišćene bundeve
  • 3 jabuke
  • 1 limun
  • 1 pomorandža
  • 500 g šećera
  • cimet ili vanilin šećer po želji


Priprema

  1. Isecite jabuke i bundevu na kockice, ubacite u šerpu, prelijte s malo vode (bitno je da ne dodiruju dno šerpe tokom kuvanja, već da plivaju). Kad proključa, smanjite temperaturu i kuvajte dok bundeva ne omekša.
  2. Procedite, pa jabuke i bundevu ispasirajte, pa dodajte šećer, sok od limuna i pomorandže i cimet ili vanilin šećer po ukusu.
  3. Kuvajte još dvadesetak minuta, uz povremeno mešanje kako bi se šećer otopio, ali pazite da džem ne zagori.
  4. Vrelu masu sipajte u pravilno sterilisane i suve tegle, koje treba čvrsto da zatvorite i okrenete naopako, kao i da ostavite u tom položaju dok se ne džem ne ohladi.

 

BONUS VIDEO

Tajna majstora za gulaš

 

makonda-tracker