Predstavljamo vam fenomenalne razloge da češće jedete bundevu, koju možete pripremiti na bezbroj načina, i u slatkom i u slanom jelu
Često pričamo o pozitivnom dejstvu semenki bundeve, koje spadaju u omiljeno i najhranljivije seme koje nam je dostupno na svakom koraku, ali sama bundeva nije ništa manje korisna za zdravlje.
Bundeva je veoma svestrano povrće – možete je jesti u čorbama, odlična je u jesenjim čokoladnim kolačima, božanstvena ako se narenda i u slana i u slatka peciva, a spisak načina da je upotrebite je beskrajan. Uz to je i niskokalorična namirnica!
U pitanju je jednogodišnja biljka iz familije bundeva (Cucurbitaceae), kao i krastavac, dinja, lubenica... Jestivi su joj seme, listovi i meso, a svi delovi bundeve obiluju gusto raspoređenim hranljivim materijama, što znači da su pune vitamina i minerala i imaju relativno malo kalorija.
Šta se sve nalazi u bundevama?
Prema podacima na platformi FoodData Central američkog ministarstva poljoprivrede, u sto grama sirove bundeve nalazi se:
- 91,6 g vode
- 26 kalorija
- 1 g proteina
- 0,1 masti
- 6,5 g ugljenih hidrata
- 0,5 g vlakana
- 2,76 šećera
- 21 mg kalcijuma
- 0,8 gvožđa
- 12 mg magnezijuma
- 44 mg fosfora
- 340 mg kalijuma
- 9 mg vitamina C
I to je samo deo bogatog sastava bundeve, jer sadrži i mnogo vitamina A, E, K, B6... Zanimljivo je da sirova bundeva, iako ima visok glikemijski (75), ona ima nisko glikemijsko opterećenje, koje meri porast šećera u krvi na osnovu broja ugljenih hidrata koje hrana sadrži u prosečnoj porciji.
Koje su zdravstvene prednosti bundeve i ko treba da je jede?
Medicinska platforma Healthline napominje da još uvek nema dovoljno studija o bundevi, ali je ona bogata hranljivim sastojcima čije su prednosti po ljudsko zdravlje odavno utvrđene.
Tako ona može posebno pomoći u sledeći slučajevima.
- Ljudi koji žele da ojačaju imunitet. Bundeva daje ogromnu dozu beta karotena, koji se delimično pretvara u vitamin A, koji pomaže telu da se izbori s infekcijama, a neka istraživanja pokazuju da je on važan i za jačanje sluznice creva, što telo čini otpornijim na infekcije. Tu je i obilje vitamina C, koji čini snažnijim imune ćelije.
- Ljudi koji žele da poboljšaju zdravlje oka. Bundeva je korisna za zdravlje očiju zbog najmanje dva mehanizma delovanja. Kao prvo, bogata je beta karotenom, koji pomaže da vid bude oštriji tako što pomaže mrežnjači da apsorbuje svetlost, kao drugo, kombinacija nutrijenata u bundevi može da zaštiti od degeneracije makule povezane sa starenjem.
- Ljudi koji žele da poboljšaju zdravlje kože. Antioksidansi koji se nalaze u bundevi su važni za zdravlje kože, a to uključuje beta karoten i vitamine E i C. Beta karoten štiti kožu od ultraljubičastih zraka, pokazalo je istraživanje dizeldorfskih stručnjaka objavljeno 2012. u medicinskom listu The American Journal of Clinical Nutrition. Uz to, on poboljšava izgled i teksturu kože.
- Ljudi koji žele da ojačaju srce. Kako piše Healthline, bundeva sadrži specifične hranljive materije koje su korisne za zdravlje srca, a među njima je kalijum, za koji su stručnjaci Univerziteta u Modeni 2017. zaključili da može da pomogne u snižavanju povišenog krvnog pritiska. Takođe, vlakna mogu pomoći u smanjenju holesterola u krvi tako što se vezuje za holesterol u hrani koju jedemo i sprečava njegovu apsorpciju.
- Ljudi koji žele bolje metaboličko zdravlje. Konzumiranje hrane bogate beta karotenom, kao što je bundeva, može da pomogne u poboljšanju metaboličkog zdravlja, odnosno u upravljanju šećerom u krvi i distribucijom masti po telu, rezultat je istraživanja japanskih naučnika objavljenog 2015. u medicinskom magazinu British Journal of Nutrition. Naravno, povremeno uživanju bundevi neće vam značiti mnogo ako inače ne pazite na ishranu, odnosno ne jedete uravnoteženo i raznovrsno, s mnogo svežeg voća i povrća.
BONUS VIDEO
Lažna musaka sa bundevom