nećete stati na jednom tanjiru

Potaž od bundeve gotov u nekoliko koraka: Najzdraviji jesenji ručak miriše na zdravlje, a ne treba vam ni gram mesa

0

Teško da ćete naći jelo koje se pravi brže i jednostavnije, a pruža više od guste i izdašne čorbice od bundeve i povrća.

Gusta čorba od bundeve s pavlakom je odlično rešenje za ručak na brzinu koji okrepljuje i pruža obilje vitamina i minerala
Gusta čorba od bundeve s pavlakom je odlično rešenje za ručak na brzinu koji okrepljuje i pruža obilje vitamina i mineralafoto: MaraZe/Shutterstock

Bundeva je omiljeno jesenje voće, a malo je poznato koliko je zapravo svestrano: može se koristiti i u slatkim i u slanim jelima, pitama, kolačima, s mesom...


Zašto treba jesti bundevu?


Prema podacima na platformi FoodData Central američkog ministarstva poljoprivrede, u sto grama sirove bundeve nalazi se:

 

  • 91,6 g vode
  • 26 kalorija
  • 1 g proteina
  • 0,1 masti
  • 6,5 g ugljenih hidrata
  • 0,5 g vlakana
  • 2,76 šećera
  • 21 mg kalcijuma
  • 0,8 gvožđa
  • 12 mg magnezijuma
  • 44 mg fosfora
  • 340 mg kalijuma
  • 9 mg vitamina C

 

I to je samo deo bogatog sastava bundeve, jer ona sadrži i mnogo vitamina A, E, K, B6 i ima brojne zdravstvene prednosti, a 5 grupa ljudi bi trebalo da je jede češće. Zato obavezno dodajte svojoj ishrani bundevu tokom jeseni, a najjednostavniji, najbrži i možda najukusniji način jeste – kroz potaž!

Kako se pravi potaž od bundeve?

 

Čorbu od bundeve možete služiti i u kori bundeve
Čorbu od bundeve možete služiti i u kori bundevefoto: Anna Shepulova/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 kg bundeve
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 krompir srednje veličine
  • 1 veća šargarepa
  • 150 ml pavlake za kuvanje
  • 2 kašičice soli
  • vrlo malo vode
  • Za dekoraciju: semenke bundeve, začinsko bilje po ukusu, kašika kisele pavlake... po želji.


Priprema

  1. Očistite bundevu i isecite je na kocke.
  2. Iseckajte crni luk na rebarca, potom šargarepu na tanke kolutove i krompir na kockice, a zatim prodinstajte luk na maslinovom ulju.
  3. Kad crni luk omekša i bude staklast, dodajte mu bundevu, šargarepu i krompir, promešajte, pa nalijte malo vode (tek da ogrezne). Dinstajte poklopljeno oko 30 minuta.
  4. Kad je povrće mekano i dobro skuvano, sklonite sa vatre, pa ispasirajte štapnim mikserom. Nalijte pavlaku za kuvanje, posolite, promešajte, pa vratite na ringlu i krčkajte još tri minuta.

Služite toplo i mirišljavo i dekorišite po ukusu!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?

 

makonda-tracker