Teško da ćete naći jelo koje se pravi brže i jednostavnije, a pruža više od guste i izdašne čorbice od bundeve i povrća.
Bundeva je omiljeno jesenje voće, a malo je poznato koliko je zapravo svestrano: može se koristiti i u slatkim i u slanim jelima, pitama, kolačima, s mesom...
Zašto treba jesti bundevu?
Prema podacima na platformi FoodData Central američkog ministarstva poljoprivrede, u sto grama sirove bundeve nalazi se:
- 91,6 g vode
- 26 kalorija
- 1 g proteina
- 0,1 masti
- 6,5 g ugljenih hidrata
- 0,5 g vlakana
- 2,76 šećera
- 21 mg kalcijuma
- 0,8 gvožđa
- 12 mg magnezijuma
- 44 mg fosfora
- 340 mg kalijuma
- 9 mg vitamina C
I to je samo deo bogatog sastava bundeve, jer ona sadrži i mnogo vitamina A, E, K, B6 i ima brojne zdravstvene prednosti, a 5 grupa ljudi bi trebalo da je jede češće. Zato obavezno dodajte svojoj ishrani bundevu tokom jeseni, a najjednostavniji, najbrži i možda najukusniji način jeste – kroz potaž!
Kako se pravi potaž od bundeve?
Sastojci:
- 1 kg bundeve
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 1 krompir srednje veličine
- 1 veća šargarepa
- 150 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašičice soli
- vrlo malo vode
- Za dekoraciju: semenke bundeve, začinsko bilje po ukusu, kašika kisele pavlake... po želji.
Priprema
- Očistite bundevu i isecite je na kocke.
- Iseckajte crni luk na rebarca, potom šargarepu na tanke kolutove i krompir na kockice, a zatim prodinstajte luk na maslinovom ulju.
- Kad crni luk omekša i bude staklast, dodajte mu bundevu, šargarepu i krompir, promešajte, pa nalijte malo vode (tek da ogrezne). Dinstajte poklopljeno oko 30 minuta.
- Kad je povrće mekano i dobro skuvano, sklonite sa vatre, pa ispasirajte štapnim mikserom. Nalijte pavlaku za kuvanje, posolite, promešajte, pa vratite na ringlu i krčkajte još tri minuta.
Služite toplo i mirišljavo i dekorišite po ukusu!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?