topi se u ustima

Ne postoji lepši kolač, a imate 5 minuta posla! 3 najbolja recepta za ČOKOLADNI BRAUNI, mekani dezert po svačijem ukusu

0

Bez obzira na to hoćete li odabrati klasični posni brauni sa čokoladom ili dekorativne i aromatične verzije od nane ili bundeve, rezultat će biti božanstven slatkiš čiji se ukus pamti

Rendana bundeva daće čokoladnim braunijima predivan miris i ukus
Rendana bundeva daće čokoladnim braunijima predivan miris i ukusfoto: Shutterstock, Toasted Pictures

Kolač poznat kao čokoladni brauni popularisala je savremena američka kuhinja, a obično se služe uz šolju mleka i spadaju u omiljene dezerte na svetu.


Kao i u slučaju svakog tako poznatog slatkiša, brauni ima mnoge varijante, mada je bez sumnje najvoljeniji klasični mekani brauni od čokolade.

 

Međutim, možete mu dodati ekstrakt nane ili rendanu bundevu za još lepši miris, ukus, pa i izgled, a ako vam je potrebna posna verzija – ni ona ne zaostaje!


Pepermint brauni

 

Ekstrakt nane u mešavini s kakaoom i glatkim testom daje božanstvene braunije
Ekstrakt nane u mešavini s kakaoom i glatkim testom daje božanstvene braunijefoto: Alp Galip/Shutterstock

Sastojci
Za koru:

 

  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 70 grama šećera
  • 90 grama putera
  • 2 jajeta
  • 100 grama mekog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 20 grama badema

 

Za fil:

 

  • 2 kašike omekšalog putera
  • 6 kašika krem-sira
  • 2 kašike čvrsto umućenog šlaga
  • 250 grama šećera u prahu
  • 1/2 kašičice ekstrakta mente
  • zelena boja za hranu

 

Za čokoladni sloj:

 

 

  • 80 grama čvrsto umućenog šlaga
  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 70 grama putera

 

čokoladni kolač sa ekstratkom mente i jestivom bojom daće predivnu zelenu nijansu i očaravajući miris i ukus
čokoladni kolač sa ekstratkom mente i jestivom bojom daće predivnu zelenu nijansu i očaravajući miris i ukusfoto: Randall Vermillion/Shutterstock

Priprema

 

  • Kora

Penasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer, pa dodati puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, čokoladu za kuvanje i na kraju brašno pomešano s praškom za pecivo. Potom dodati mlevene ili sitno seckane bademe, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.

  • Fil

U dubokoj činiji mikserom umutite omekšali puter i krem-sir dok ne dobijete glatku masu, pa dodajte šlag i nastavite da mutite srednjom brzinom. Postepeno dodajte šećer u prahu i mutite sve vreme, pa dodajte i ekstrakt mente. Sipajte jestivu zelenu boju dok ne dobijete željenu nijansu. Mutite još nekoliko sekundi, pa prelijte preko kore. Stavite u frižider na najmanje jedan sat.

  • Čokoladni sloj

U većoj šerpi zagrejte sve sastojke za preliv na srenjoj vatri, neprestano mešajući, dok se svi ne istope i ne postanu glatki. Zatim sklonite s vatre i stavite da se hladi oko 15 minuta. Potom sipajte preko dobro ohlađenog fila. Odložite u frižider da se hladi nepokriveno dok se ne stegne.
Pre sečenja kocki ostavite da odstoji dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi.

 

Posni brauni bez jaja, mleka, margarina, pavlake... (MERA NA ŠOLJE)

 

Brauni sa čokoladnom glazurom može biti i posni
Brauni sa čokoladnom glazurom može biti i posnifoto: Shutterstock/Africa Studio

Sastojci:

 

  • 3 šolje brašna
  • 3/4 šolje ulja + 2 kašike za glazuru
  • 6 kašika kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 3 kašike sirćeta
  • prstohvat soli
  • 2 šolje šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 2 šolje hladne vode
  • 100 grama posne čokolade

 

Priprema

  1. Suve sastojke pomešajte u jednoj činiji.
  2. Postepeno im dodajte dodajte ulje, sirće, vanilu, vodu, a sve vreme mešajte žicom kako biste razbili gromuljice.
  3. Potom sipajte smesu u pleh obložen pek-papirom i pecite na 180 stepeni oko 40-45 minuta.
  4. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, pa prelijte čokoladnom glazurom, napravljenom od otopljene čokolade i 2 kašike ulja.


Čokoladni brauni s bundevom

 

Čokoladni brauni s bundevom se jednostavno topi u ustima
Čokoladni brauni s bundevom se jednostavno topi u ustimafoto: Elena Hramova/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 6 belanaca
  • 180 grama šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 200 grama mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 60 grama kakao praha
  • rendana bundeva po ukusu

 

Priprema

  1. Umutite šest belanaca sa 180 grama šećera i vanilinim šećerom, pa kad se napravi sneg dodajte dobro izrendanu bundevu.
  2. Tome potom dodajte 200 grama mekog brašna pomešanog s jednom kesicom praška za pecivo i 60 grama kakaoa. Mutite najslabijom brzinom miksera sve dok ne dobijete kompaktnu masu.
  3. Izlijte u kalup obložen pek-papirom i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na na 180 stepeni najmanje pola sata.

BONUS VIDEO

Pita od jabuka po receptu poznatih

 

 

makonda-tracker