miris doma

Najlepše domaće njoke od bundeve tope se u ustima – kremasti sos miluje nepce, a sve je spremno očas posla

0

Uz samo nekoliko osnovnih sastojaka, možete napraviti pravo kulinarsko remek-delo koje će oduševiti vašu porodicu i goste.

Najlepše domaće njoke
Najlepše domaće njokefoto: Pinterest / callmepmc.com

Ako želite da unesete jesenje ukuse na svoj sto, domaće njoke od bundeve u kremastom sosu od pečuraka pravi su izbor.

 

Ovi mekani, zlatni jastučići prosto se tope u ustima, a savršeno ih nadopunjuje bogat i mirisan sos od pečuraka.

 

Njihova priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje izgleda impresivno i ukusom osvaja sve ljubitelje fine hrane. 

 

Sastojci

 

testo:

  • 0,5 kg pečene bundeve
  • Pšenično brašno - 550 grama
  • 100 grama kukuruznog skroba
  • Mleko - 150ml
  • So
  • Kurkuma

 

 Sos:

  • 300 grama vrganja
  • Luk 1 komad
  • 3 čena belog luka
  • Pavlaka (obična ili za kuvanje) 400 grama
  • Puter 40 grama

 

Priprema: 

 

  1. Bundevu ogulite i isecite na kriške, te stavite na pleh preko pek papira i premažite ih maslinovim uljem. Ubacite ih u rernu na 200 stepeni na oko 20 minuta.
  2. Iseckajte crni luk jako sitno, a beli izrendajte. Iseckajt pečurke. U zagrejan tiganj ubacite puter i dodajte 3 kašike biljnog ulja. Mešajte dok se puter ne otopi, zatim dodajte crni luk i pržite ga 2-3 minuta dok ne omekša, zatim dodajte pečurke i mešajte 2 minuta, pa sipajte kašiku brašna.
  3. Krčkajte oko minut na tihoj vatri pa dodajte pavlaku, malo soli i kurkume i kada prokrčka sklonite sa vatre.
  4. Kada je bundeva pečena zgnječite je tako da se napravi pire. U jednu posudu sipajte brašno, jaja i bundevin pire, pa mešajte dok ne dobijete homogenu testastu masu.
  5. Testo mesite rukama na brašnjavoj površini i slobodno natopite sa malo maslinovog ulja. Podelite na nekoliko jednakih delova od kojih ćete napraviti oblike kifli, zatim svaku od njih iseći na po nekoliko sitnijih delića za njoke.
  6. Njoke ubacite u duboki lonac provrele vode i blago mešajte da se ne zalepe, pa neka se kuvaju oko 30 minuta, zatim ih izvadite i ocedite, ubacite u tiganj sa sosom i neka sve zajedno prokrčka još 5 minuta. Prijatno!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nacionalno jelo Perua

 

makonda-tracker