Uz samo nekoliko osnovnih sastojaka, možete napraviti pravo kulinarsko remek-delo koje će oduševiti vašu porodicu i goste.
Ako želite da unesete jesenje ukuse na svoj sto, domaće njoke od bundeve u kremastom sosu od pečuraka pravi su izbor.
Ovi mekani, zlatni jastučići prosto se tope u ustima, a savršeno ih nadopunjuje bogat i mirisan sos od pečuraka.
Njihova priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje izgleda impresivno i ukusom osvaja sve ljubitelje fine hrane.
Sastojci
testo:
- 0,5 kg pečene bundeve
- Pšenično brašno - 550 grama
- 100 grama kukuruznog skroba
- Mleko - 150ml
- So
- Kurkuma
Sos:
- 300 grama vrganja
- Luk 1 komad
- 3 čena belog luka
- Pavlaka (obična ili za kuvanje) 400 grama
- Puter 40 grama
Priprema:
- Bundevu ogulite i isecite na kriške, te stavite na pleh preko pek papira i premažite ih maslinovim uljem. Ubacite ih u rernu na 200 stepeni na oko 20 minuta.
- Iseckajte crni luk jako sitno, a beli izrendajte. Iseckajt pečurke. U zagrejan tiganj ubacite puter i dodajte 3 kašike biljnog ulja. Mešajte dok se puter ne otopi, zatim dodajte crni luk i pržite ga 2-3 minuta dok ne omekša, zatim dodajte pečurke i mešajte 2 minuta, pa sipajte kašiku brašna.
- Krčkajte oko minut na tihoj vatri pa dodajte pavlaku, malo soli i kurkume i kada prokrčka sklonite sa vatre.
- Kada je bundeva pečena zgnječite je tako da se napravi pire. U jednu posudu sipajte brašno, jaja i bundevin pire, pa mešajte dok ne dobijete homogenu testastu masu.
- Testo mesite rukama na brašnjavoj površini i slobodno natopite sa malo maslinovog ulja. Podelite na nekoliko jednakih delova od kojih ćete napraviti oblike kifli, zatim svaku od njih iseći na po nekoliko sitnijih delića za njoke.
- Njoke ubacite u duboki lonac provrele vode i blago mešajte da se ne zalepe, pa neka se kuvaju oko 30 minuta, zatim ih izvadite i ocedite, ubacite u tiganj sa sosom i neka sve zajedno prokrčka još 5 minuta. Prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Nacionalno jelo Perua
( Glossy, E.S. )