Kad je jednom probate cele zime će biti deo vaše trpeze
Cvekla je poznata po svojim blagotvornim delovanjima na ljudski organizam. Budući da ima zemljast ukus najčešće se jede u kuvanom obliku, a najlepša je zakiseljena iz tegle.
Ukoliko i vi volite ovu namirnicu i uživate u njenom jedinstvenom ukusu evo i recepta koji sigurno svima uspeva.
Sprema se brzo i jednostavno, a rezultat je takav da ćete biti odševljeni.
Sastojci:
- 5 kg cvekle
- 0,7 l alkoholnog sirćeta
- 2,5 l vode
- 3 kašike soli
- 6 kašika šećera
- kašičica bibera u zrnu
- kašičica kima
Priprema:
Operite cveklu, ali nemojte da je čistite. Kuvajte je sve dok viljuška ne bude mogla da bez problema uđe u nju. Zatim je ocedite i ostavite da se ohladi.
Nakon toga oljuštite tanko, da ne skinete mnogo mesa, a onda isecite na tanke kolutove.
Oprane i dezinfikovane tegle pripremite i u njih ređajte red po red naseckane cvekle.
Pripremite preliv tako što ćete da u šerpu sipate vodu, pustite je da proključa, pa u nju dodate ostale sastojke. Dok je još vruće prelijte preko složene cvekle.
Zatovorite potom tegle i ostavite da se ohladi. Ostavite ih u ostavu, podrum ili na neko drugo hladno mesto, budući da u njoj nema konzervansa. Uživajte u ukusnoj salati tokom cele zime.
Bonus video:
Kako da vam zimnica traje i do 3 godine?