Ako volite začinjena jela punog ukusa ovo će postati vaš favorit
U moru starih, tradicionalnih recepata na koje smo već navikli nekada nije loše isprobati i neke nove, koji će malo osvežiti našu trpezu. Indijska kuhinja je poznata po raznim, poprilično jakim začinima, koji jelima daju totaln drugačiji ukus od onih na koje smo navikli.
Jedan takav je i butter chicken, jelo od piletine sa pirinčem i mešavimom začina, kurkume, korijandera, piskavice i tome slično.
Ovaj recept je odličan jer će oživeti vaša čula i povesti vas put nekog novog gastronomskog užitka.
Sastojci:
- 500 g pilećih gruzdi bez kože i kostiju
Za marinadu:
- sok od 1 limuna
- 2 kašičice mlevenog kima
- 2 kašičice paprike
- 1-2 kašičice čilija u prahu
- 200 g jogurta
Za preliv:
- 2 kašike biljnog ulja
- 1 veliki luk, iseckan
- 3 čena belog luka, zgnječena
- 1 zeleni čili, sitno seckani (opciono)
- komad đumbira veličine palca, narendan
- 1 kašičica putera
- 2 kašičice mlevene piskavice
- 3 kašike paradajz pirea
- 300 ml pilećeg bujona
- 50 g pečenih badema u listićima
Prilog (opciono):
- kuvani basmati pirinač
- naan hleb
Priprema:
KORAK 1
U srednjoj posudi pomešajte sve sastojke za marinadu sa začinima. Piletinu iseckajte na komade veličine zalogaja i prelijte marinadom. Pokrijte i ohladite u frižideru 1 sat ili preko noći.
KORAK 2
U velikoj šerpi zagrejte ulje. Dodajte luk, beli luk, zeleni čili, đumbir i malo začina. Pržite na srednjoj vatri 10 minuta ili dok ne omekša.
KORAK 3
Dodajte začine sa paradajz pireom, kuvajte još 2 minuta dok ne zamiriše, zatim dodajte temeljac i mariniranu piletinu. Kuvajte 15 minuta, a zatim dodajte preostalu marinadu koja je ostala u posudi. Krčkajte 5 minuta, a zatim pospite prženim bademima. Poslužite uz pirinač, naan hleb...