Ako vam se dopadaju slane galete, kao ideja za pecivo na brzinu, obavezno probajte varijantu u kojoj je glavni sastojak krompir.
Bakin kolač spada u omiljena brza peciva na našim prostorima, a u svetu je poznatiji pod imenom "vafl", dok ga zovemo još i "galete", ali kako god ga zvali – svi ga obožavamo!
Najpopularija varijanta je slatka, ali postoji mnogo recepata za slane galete, koje mogu da posluže kao rešenje za brz doručak ili večeru, a čak i ova verzija i mnogo svojih različitih načina pripreme.
Jedna od mogućnosti jeste da se u smesu sipa manja količina brašna i da sastojcima dominira pire od krompira, koji će bakinom kolaču dati laganu teksturu, a ipak će ostati zasitan.
Sastojci:
- 2 kašike putera
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 šolje pirea od krompira (oko 400-440 g)
- 2 velika jajeta
- ¼ šolje brašna (oko 30 g)
- ¼ kašičice soli
- ¼ kašičice mlevenog bibera
Priprema
- Otopite puter na srednjoj temperaturi u tiganju, pa na tome propržite sitno seckan crni i beli luk, oko 5-7 minuta, dok ne omekne.
- Ovlaš podmažite ploče aparata za galete, pa uključite da se greje.
- U činiji pomešajte dinstan crni i beli luk s krompir pireom, jajima, brašnom solju i biberom, pa mešajte dok se ne sjedini.
- Manjom kutlačom sipajte smesu na sredinu aparata za bakin kolač, pa pecite po 3-5 minuta, dok ne dobije finu zlatnobraon nijansu.
- Služite uz prženu slaninu, kiselu pavlaku i crvenu papriku, kisele krastavčiće... po ukusu!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine