Umesto kiflica i pita, probajte nešto malo drugačije: omiljeno italijansko punjeno pecivo koje se priprema očas posla, a sigurno će vas zasititi.
Pecivo je uvek dobro rešenje ako želite da budete sigurni da ćete se dobro najesti, a jedno od najpopularnijih na svetu je sočna italijanska pancerota.
Pancerote, koje podsećaju na kalcone, kako zbog oblika tako i zbog testa od kog se prave, ali se obično kaže da se pancerote prže u dubokom ulju, dok se kalcone peku.
Međutim, to nije uvek slučaj, pa vam danas predstavljamo pancerote iz rerne! Osnovna razlika između pancerota i kalcona jeste u tome što su ove prve manje i za nadev uglavnom imaju različite vrste tvrdih sireva, dok se kalcone pune rikotom i drugim mekim sirevima.
Punjene starinske pancerote
Za testo:
- 1 kg brašna
- 20 g suvog kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 250 ml jogurta
- 250 ml tople vode
- 2 šolje ulja
- 1 žumance
Za nadev:
- 100 g salame po izboru
- 100 g sira
- kečap
- pečurke po ukusu
- origano
Za premaz:
- 1 žumance
- susam po ukusu
Priprema
- U dubljoj činiji pomešajte malog prosejanog brašna i suvi kvasac, pa dodajte so i šećer, vodu, jogurt, ulje i jedno žumance i sve promešajte.
- Dodajte malo po malo još brašna dok ne dobijete fino glatko testo koje može da se mesi. Ostavite da odstoji 30 minuta.
- Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa razvucite oklagijom i presecite na manje komade u obliku pravougaonika za pancerote.
- Na sredinu svakog od delova testa stavite sitno seckane ili rendane sastojke za fil, pa preklopite oba kraja testa. Ređajte po plehu za pečenje koji ste prethodno obložili pek-papirom, pa namažite umućenim žumancetom i pospite susamom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Pogledajte kako se prave ovakve pancerote.
BONUS VIDEO
RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine