Vrlo lako se prave, ukus je savršen, a tako su mekane da će se topiti pod nepcima
Domaća supa ne može se zamisliti bez domaćih rezanaca ili još bolje knedli koje se prave od griza u kojima najviše uživaju najmlađi.
Iako je postupak pripreme jednostavan mnoge domaćice ne znaju da ih naprave tako da budu mekane, ali da se ne raspadnu.
Otkrićemo vam tajnu pomoću koje će vam knedle svaki put biti savršene.
Za pripremu knedli od griza za supu vam je potrebno samo dva sastojka:
- pšenični griz
- jaja
Količina nije navedena jer griz treba da stavljate dok se ne zgusne smesa. U zavisnosti od veličine jaja biće potrebno između 80 i 120 g griza na 2 jaja srednje veličine.
Ono što je važno, a to je tajna naših baka, jeste postupak praljenja - umutite penasto jaja, zatim dodate malo griza i kružnim pokretima umešate, zatim dodate još malo i ponovite postupak. Smesa treba da bude takva da ne klizi po tanjiru, ali da ne bude mnogo gusta.
Nakon što mislite da ste postigli dobru konzistenciju ostavite da stoji 10 minuta. Griz će upiti tečnost i dobiće još malo na gustini. Uvek je bolje napraviti malo ređe testo, jer ga uvek možete zgusnuti, a ako napravite gusto, knedele će sigurno biti tvrde.
Dodatna napomena naših baka - knedlje nikad ne spuštajte u toplu supu, već je pustite da proključa. Samo tako će one odmah isplivati na površinu i ostaće mekane i vazdušaste poput oblaka.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Zasladite se slaninom