savršena zimnica

3 najjednostavnija trika za guljenje pečenih paprika (i kako je najbolje čuvati ih nakon pripreme)

0

Bilo da pečene paprike jedete kao salatu, s belim lukom ili kao ajvar, važno je znati kako postupati s njima nakon spremanja.

Pečene paprike su zdrava i preukusna zimnica
Pečene paprike su zdrava i preukusna zimnicafoto: pbd Studio/Shutterstock

Polako nam stiže vreme zimnica, a početak septembra označio je i vreme kada domaćice i domaćini kreću da pripremaju tegle za zdravu hranu kojom će obogaćivati svoje obroke cele zime. 

 

Zimnica je izuzetno zdrava i svojevrsni prirodni probiotik, pa je poželjno hraniti se njome, a jedna od omiljenih namirnica jesu pečene paprike, bilo da ih jedete same, s belim lukom ili u formi ajvara.

 

Ajvar od pečenih paprika je neodoljivo ukusan i slastan, a crvena paprika je neizostavna za savršenstvo ukusa. 

 

Osim što su u to doba godine jeftinije nego inače, dobro je i pripremiti ajvar od njih, ali i ih pripremiti i za salate, poželjno s belim lukom.

 

Ipak, jedini "problem" koji možete imati jeste guljenje, koje nije zahtevno i naporno, ali ponekad ih možemo lakše oguliti uz par trikova nego ručno.

 

Naime, crvene paprike pecite na roštilju, izgrilujte ih na bilo kom uređaju koji imate, ili ih pripremite na plinskom šporetu, a najmanje poželjan način je rerna, jer ako nisu dovoljno "mesnate", mogu splasnuti. U tom slučaju, birajte "mesnatije" paprike.

 

Paprike se zamrzavaju i onda se mogu jesti u narednih godinu dana
Paprike se zamrzavaju i onda se mogu jesti u narednih godinu danafoto: Shutterstock, Melica

Kada ih ispečete, stavite uz u dublji lonac, poklopite i ostavite dvadesetak minuta da se ohlade. Kada su mlake, stavite ih u kese za zamrzivač i zamrznite, te ih vadite po potrebi da se odmrznu u narednim mesecima.

 

Kada ih izvadite iz zamrzivača, kesu s njima stavite na nekoliko sekundi pod mlaz tople vode i gulite odmah, doslovno se "same gule".

 

Marta Stjuart paprike po pečenju zamotava u papirne ubruse
Marta Stjuart paprike po pečenju zamotava u papirne ubrusefoto: EPA-EFE/RINGO CHIU

 

 

Slavna kuvarica Marta Stjuart ima sjajan trik za guljenje pečenih paprika kada se jedu odmah. Dok su još vruće, umotajte ih u papirni ubrus. Kad se ohlade, lagano povucite kožicu. 

 

 

Još jedna metoda jeste i paprina vreća, npr. od peciva. Stavite vruće paprike u vrećicu, zatvorite je dobro, čekajte da se ohlade, pa potom lagano skinite kožicu.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

PRAVI LESKOVAČKI AJVAR SPREMA SE SAMO OD OVE VRSTE PAPRIKE! Jedan od četiri sertifikovana proizvođača otkriva TAJNE CRVENOG BLAGA

 

makonda-tracker