Postoji nešto posebno u mirisu sveže pečenih domaćih štrudli koji nas vraća u detinjstvo, podsećajući na tople jesenje i zimske dane provedene u bakinoj kuhinji.
Svaka štrudla, bilo da je sa makom, šljivama ili orasima, nosi u sebi neodoljivi ukus tradicije i ljubavi.
Ove poslastice ne samo da bude uspomene, već su i jednostavne za pripremu, pa u njima možete uživati brzo i lako, baš kao nekada kod bake.
U nastavku vam donosimo tri recepta koji spajaju nostalgični duh prošlih vremena sa praktičnošću moderne kuhinje.
1. Domaća štrudla sa makom
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 250 ml mleka
- 100 g šećera
- 100 g putera
- 1 jaje
Fil:
- 250 g mlevenog maka
- 150 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Zamesite testo od brašna, kvasca, mleka, šećera, omekšalog putera i jaja. Ostavite da naraste 1 sat.
- Za fil, pomešajte mak sa mlekom i šećerom, pa kratko kuvajte dok ne zgusne.
- Razvijte testo, premažite filom od maka i urolajte. Pecite štrudlu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.
2. Štrudla sa šljivama
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 200 ml mleka
- 100 g šećera
- 100 g putera
- 1 jaje
Fil:
- 400 g suvih ili svežih šljiva
- 100 g šećera
- Sok od 1 limuna
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
- Zamesite testo od brašna, kvasca, mleka, šećera, omekšalog putera i jaja, i ostavite da naraste.
- Suve šljive sitno iseckajte, pomešajte sa šećerom, limunovim sokom i cimetom.
- Razvijte testo, rasporedite fil od šljiva i urolajte. Pecite štrudlu na 180°C oko 30-35 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
3. Štrudla sa orasima
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 250 ml mleka
- 100 g šećera
- 100 g putera
- 1 jaje
Fil:
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- 100 ml mleka
- 1 kašičica ruma
Priprema:
-
Zamesite testo kao i u prethodnim receptima i ostavite da naraste.
-
Fil pripremite tako što orahe pomešate sa šećerom, mlekom i rumom.
- Razvijte testo, premažite filom od oraha i urolajte. Pecite štrudlu na 180°C oko 30-35 minuta dok ne porumeni.
Sve tri štrudle možete posuti prah šećerom nakon pečenja za dodatnu slatkoću!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Dezert iz najluđih snova