miris doma

3 najlepša recepta za domaće štrudle koje su mekane kao duša, spremaju se brzo & lako, a mirisom vraćaju u detinjstvo!

0

Postoji nešto posebno u mirisu sveže pečenih domaćih štrudli koji nas vraća u detinjstvo, podsećajući na tople jesenje i zimske dane provedene u bakinoj kuhinji.

3 najlepša recepta za domaće štrudle koje morate probati!
3 najlepša recepta za domaće štrudle koje morate probati!foto: Youtube / Printscreen / mojamalakuhinja

Svaka štrudla, bilo da je sa makom, šljivama ili orasima, nosi u sebi neodoljivi ukus tradicije i ljubavi.

 

Ove poslastice ne samo da bude uspomene, već su i jednostavne za pripremu, pa u njima možete uživati brzo i lako, baš kao nekada kod bake.

 

U nastavku vam donosimo tri recepta koji spajaju nostalgični duh prošlih vremena sa praktičnošću moderne kuhinje.

 

1. Domaća štrudla sa makom

 

Štrudla sa makom je oličenje domaće kuhinje
Štrudla sa makom je oličenje domaće kuhinjefoto: berni0004/Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 250 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 jaje

 

Fil:

  • 250 g mlevenog maka
  • 150 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer

 

Priprema:

  1. Zamesite testo od brašna, kvasca, mleka, šećera, omekšalog putera i jaja. Ostavite da naraste 1 sat.
  2. Za fil, pomešajte mak sa mlekom i šećerom, pa kratko kuvajte dok ne zgusne.
  3. Razvijte testo, premažite filom od maka i urolajte. Pecite štrudlu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.

 

2. Štrudla sa šljivama

 

Štrudla može biti i sa šljivama
Štrudla može biti i sa šljivamafoto: Tupungato/Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 200 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 jaje

 

Fil:

  • 400 g suvih ili svežih šljiva
  • 100 g šećera
  • Sok od 1 limuna
  • 1 kašičica cimeta

 

Priprema:

  1. Zamesite testo od brašna, kvasca, mleka, šećera, omekšalog putera i jaja, i ostavite da naraste.
  2. Suve šljive sitno iseckajte, pomešajte sa šećerom, limunovim sokom i cimetom.
  3. Razvijte testo, rasporedite fil od šljiva i urolajte. Pecite štrudlu na 180°C oko 30-35 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

 

3. Štrudla sa orasima

 

Štrudla sa orasima je vanvremenski klasik kuhinje
Štrudla sa orasima je vanvremenski klasik kuhinjefoto: Bakina kuhinja

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 250 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 jaje

 

Fil:

  • 250 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 100 ml mleka
  • 1 kašičica ruma

 

Priprema:

  1. Zamesite testo kao i u prethodnim receptima i ostavite da naraste.

  2. Fil pripremite tako što orahe pomešate sa šećerom, mlekom i rumom.

  3. Razvijte testo, premažite filom od oraha i urolajte. Pecite štrudlu na 180°C oko 30-35 minuta dok ne porumeni.

Sve tri štrudle možete posuti prah šećerom nakon pečenja za dodatnu slatkoću!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dezert iz najluđih snova

 

makonda-tracker