poput oblaka

Mekane poput oblaka, prave se od samo 2 sastojka: Starinski recept za DOMAĆE GRIZ KNEDLE gotove za MINUT

0

Ako vam je nestalo rezanaca, ove knedle će biti odlična zamena, a kad ih jednom napravite one će biti omiljene svim članovima porodice 

foto: Shutterstock / Richard Semik
foto: Shutterstock / Richard Semik

Ukoliko često kuvate domaću supu i vaši ukućani vole knedle, a vama nikako ne polazi za rukom da ih napravite tako da budu mekane poput oblaka ovaj recept će vas oduševiti.

 

Iako mnoge domaćice vole kad imaju napisane tačne mere sa knedlama je gotovo nemoguće odrediti koliko tačno pšeničnog griza treba staviti da bi bile savršeno mekane. 

 

Iskusne domaćice znaju da ni jedno jaje nije isto, neko može da bude veće, manje, tečnije ili gušće unutra. Od toga će zavisiti i koliko griza ćete staviti u njih.

 

 

Okvirna mera glasi ovako, ali vi treba da ocenite, po gustini, koliko će vam zapravo trebati griza.

 

Ukoliko pravite veću šerpu supe biće vam potrebna dva jaja. U zavisnosti od toga kolika su jaja biće vam potrebno od 50 do 100 g pšeničnog griza. Prvo što treba da uradite jeste da penasto, dobro umutite jaje. Zatim u njega dodajte postepeno griz, nekoliko po nekoliko kašika. Kada je smesa takva da još uvek klizi po tanjiru, dodajte još 2 kašike griza. Lepo sjedinite i ostavite da stoji oko 5 minuta.

 

TAJNA NAJMEKŠIH GRIZ KNEDLI ZA SUPU
TAJNA NAJMEKŠIH GRIZ KNEDLI ZA SUPUfoto: Shutterstock / Karl Allgaeuer

 

To je vreme koje je potrebno grizu da upije tečnost. Ukoliko nakon 5 minuta smesa stoji, ne klizi po tanjiru to je znak da je spremna za pravljenje knedli. Ukoliko je retka dodajte još malo griza.

 

Malu kašičicu umočite u ključalu supu. Zatim zahvatite knedlu i lagano je spustite sa kašikom u supu i pustite da se odvoji sama. Ukoliko se raspada to je siguran znak da je smesa retka.

 

DOMAĆA SUPA SA KNEDLAMA JE RAJ ZA ORGANIZAM
DOMAĆA SUPA SA KNEDLAMA JE RAJ ZA ORGANIZAM foto: Shutterstock, Sea Wave

 

To je ujedno i poslednja prilika da je doterate tako što ćete joj dodati još malo griza. 

 

Najgore je da napravite gustu smesu, jer će tada knedle biti guste, zato je uvek bolje napraviti ređe, jer možete da ih zgusnete. Nakon što ih napravite 3,4 puta sigurni smo da ćete same moći da procenite koliko griza je dovoljno za količinu jaja koje ste stavile. Tada će vam za njihovu pripremu trebati bukvalno samo 1 minut. Prijatan ručak. 

 

Bonus video:

Najlepši recept za pileća krilca 

 

makonda-tracker