Ako ste ljubitelj zimnice, ali želite da probate nešto drugačije i osvežavajuće, ovaj delikates idealan je izbor za vas.
Ovaj recept za pikantnu zimnicu od sušenog paradajza ne samo da se priprema brzo i lako, već je i izuzetno svestran – odlično ide uz gotovo sva jela.
Paradajz osušen u rerni u kombinaciji sa začinima i aromatičnim uljem, daje savršenu ravnotežu između slatkastog ukusa i blage pikantnosti.
Savršen je dodatak salatama, testeninama, a dobro se pokazao i kao ukusni prilog uz hleb i sireve.
Sastojci:
- 2 kg paradajza
- beli luk
- bosiljak
- ruzmarin
- maslinovo ulje
- so, biber
- lovorov list
- sveža majčina dušica
Priprema:
- Operite 2kg paradajza i isecite na četvrtine. Zatim dno pleha obložite pek papirom i na njega posložite sečeni paradajz. Između kriški paradajza posložite neoljušten beli luk.
- Sve prelijte maslinovim uljem, solju i biberom i ubacite na rernu da se peče oko 3-4 sata na 100 stepeni.
- Potom ugasite rernu i ostavite paradajz da se hladi, a zatim ga ravnomerno rasporedite u sterilisane tegle zajedno sa pečenim belim lukom i ruzmarinom.
- Dodajte još po list svežeg bosiljka, list lovora, majčinu dušicu i prelijte maslinovim uljem. Dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Zimnica u Kini i Srbiji-- zimski ritual za večnu nostalgiju