nećete joj odoleti

Najbolji recept za kiselu peglanu papriku: Stara srpska zimnica bez konzervanasa je fenomenalnog ukusa i traje dugo

0

Da biste dobili ukusnu i zdravu turšiju u kojoj ćete moći da uživate sve do marta, nije neophodno mnogo sastojaka ni kesica s konzervansima

Peglana paprika u sterilisanoj staklenoj tegli
Peglana paprika u sterilisanoj staklenoj teglifoto: Shutterstock/Minoli

Crvene paprike su u Srbiji sinonim za jesen, kada u njima uživamo na razne načine, a već dugo postoji tradicija pripreme peglane paprike za zimnicu.


U pitanju je vrlo hranljivo povrće, koje obiluje vitaminima i mineralima, a u jednoj šolji seckane, sirove paprike nalazi se oko 150 g i sadrži:

 

  • 39 kalorija,
  • 0,5 g masti,
  • 9 g ugljenih hidrata, od toga:
  • 6,3 g šećera,
  • 1,5 g proteina,
  • 190 mg vitamina C,
  • 314,4 mg kalijuma,
  • 233,9 mg vitamina A,
  • 2,4 mg vitamina E,
  • 7,3 mg vitamina K.

 

Uz to, ovo povrće sadrži preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida, kao i likopen.

Brojna naučna istraživanja utvrdila su prednosti konzumiranja crvenih paprika, među kojima su prevencija kardiovaskularnih bolesti i raznih drugih oboljenja, zaštita vida, bolje zdravlje kostiju, jači imunitet...


Ukoliko uživate u ukusu peglane paprike, obavezno probajte ovaj recept.

 

Najbolji recept za peglane paprike

 

Peglana paprika s belim lukom
Peglana paprika s belim lukomfoto: Minoli/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 5 kilograma crvenih paprika
  • 2 glavice belog luka
  • 500 ml ulja
  • 200 g soli
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica bibera u zrnu
  • 1 veza peršuna

 

Priprema

  1. Operite paprike i uklonite im semenke, pa ih isecite na deblje trake.
  2. Poređajte trake paprika po dnu posude, pa pospite malo soli i šećera i prelijte s malo ulja i sirćeta. Stavite novi red paprika i ponavljajte sve dok ne potrošite sav materijal.
  3. Ostavite da odstoji preko noći, pa kad omekša ređajte u dobro sterilisane tegle, a između redovna paprika dodajte sitno seckan beli luk, biber i peršun.
  4. Kad završite s ređanjem, prelijte tečnošću od ulja i sirćeta u kom su paprike odstojale preko noći, pa pritisnite plastičnom rešetkom.
  5. Stavite na hladno i tamno mesto i uživajte cele zime u božanstvenom ukusu.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zimnica u Kini i Srbiji -- zimski ritual za večnu nostalgiju

 

makonda-tracker