neodoljivo

Moguće je da i kod kuće napravite preukusni krem brule: Recept korak po korak za omiljeni francuski slatkiš

0

Iako važi za francuski specijalitet, krem brule se jede u čitavom svetu

KREM BRULE SUPER JEDNOSTAVAN RECEPT
KREM BRULE SUPER JEDNOSTAVAN RECEPT foto: Shutterstock / Iryna Pospikh

Ako ste ljubitelj kremastih poslastica koje se već pri prvom zalogaju tope pod nepcima i bude sva čula onda ste sigurno nekada poželeli da probate čuveni francuski krem brule. 

 

Sada ne morate da pređete hiljade kilometara da biste uživali u njegovom savršenom ukusu, već ga možete napraviti u udobnosti svog doma.

 

Ovaj recept je jednostavan toliko da nema šanse da vam ne uspe, samo ga dobro pročitajte i primenite. 

Potrebno je:

 

  • 6 žumanaca
  • 100 gr šećera
  • 500 ml slatke pavlake
  • Šipka vanile, ili ekstrat vanile

 

Priprema:

 

Umutiti jaja sa šećerom, šipku vanile udužno presečemo i vrhom noža pokupimo seme vanile i dodamo u pavlaku koju smo prethodno stavili na šporet i sve to grejemo do tačke ključanja. Potom pavlaku lagano sipamo u jaja, neprestano mešajući žicom za mućenje. Kada se pavlaka sjedinila sa jajima procedimo sadržaj i sipamo u prigodnu posudu za nalivanje u činijice (kalupi) u kojima će biti naš krem brule.

 

NAJLEPŠI FRANCUSKI KREM BRULE - RECEPT
NAJLEPŠI FRANCUSKI KREM BRULE - RECEPT foto: František Provazník / Ifood SM / Profimedia

Zatim činijice složimo u pleh za pečenje u rerni, i dodamo toplu vodu, do polovine činijica. Pečemo na 140C, 35 minuta.

 

Kada završimo sa pečenjem, ostavimo krem da se ohladi, najbolje bi bilo da ga pripremimo jedan dan ranije i da prenoći u frižideru. Pre služenja činijice posuti kristal šećerom ravnomerno, i kućnim brenerom napraviti karamel od šećera. Ukoliko nemate brener, onda je potrebno činijice vratiti u šporet na gornju rešetku kako bi se šećer karamelizovao kratko 1-2 minuta, ali je bitno da na dno pleha stavite led. Sve se izuzetno lako pravi.

 

Bićete pravi čarobnjak kada svojim gostima poslužite krem brule sa toplom hrskavom karamel koricom i divnim žutim, hladnim filom u kome se vide sitne semenke vanile.

 

Bonus video:

Recept za prave sremske salčiće 

 

makonda-tracker