Iako važi za francuski specijalitet, krem brule se jede u čitavom svetu
Ako ste ljubitelj kremastih poslastica koje se već pri prvom zalogaju tope pod nepcima i bude sva čula onda ste sigurno nekada poželeli da probate čuveni francuski krem brule.
Sada ne morate da pređete hiljade kilometara da biste uživali u njegovom savršenom ukusu, već ga možete napraviti u udobnosti svog doma.
Ovaj recept je jednostavan toliko da nema šanse da vam ne uspe, samo ga dobro pročitajte i primenite.
Potrebno je:
- 6 žumanaca
- 100 gr šećera
- 500 ml slatke pavlake
- Šipka vanile, ili ekstrat vanile
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, šipku vanile udužno presečemo i vrhom noža pokupimo seme vanile i dodamo u pavlaku koju smo prethodno stavili na šporet i sve to grejemo do tačke ključanja. Potom pavlaku lagano sipamo u jaja, neprestano mešajući žicom za mućenje. Kada se pavlaka sjedinila sa jajima procedimo sadržaj i sipamo u prigodnu posudu za nalivanje u činijice (kalupi) u kojima će biti naš krem brule.
Zatim činijice složimo u pleh za pečenje u rerni, i dodamo toplu vodu, do polovine činijica. Pečemo na 140C, 35 minuta.
Kada završimo sa pečenjem, ostavimo krem da se ohladi, najbolje bi bilo da ga pripremimo jedan dan ranije i da prenoći u frižideru. Pre služenja činijice posuti kristal šećerom ravnomerno, i kućnim brenerom napraviti karamel od šećera. Ukoliko nemate brener, onda je potrebno činijice vratiti u šporet na gornju rešetku kako bi se šećer karamelizovao kratko 1-2 minuta, ali je bitno da na dno pleha stavite led. Sve se izuzetno lako pravi.
Bićete pravi čarobnjak kada svojim gostima poslužite krem brule sa toplom hrskavom karamel koricom i divnim žutim, hladnim filom u kome se vide sitne semenke vanile.
Bonus video:
Recept za prave sremske salčiće