Ako volite proju, isprobajte ovu jeftinu varijaciju standardnog recepta, bez belog brašna i ulja!
Domaća proja je neizostavna na trpezi gotovo svakog srpskog domaćinstva.
Spremamo je za slavu, doručak, ručak, večeru, umesto hleba, jedemo je samu, ali i uz jogurt, salatu, suhomesnato, sir... I u svakoj varijanti je preukusna!
Proja se inače ne sprema nimalo komplikovano, ali postoje varijacije recepata koje su fantastične jer su još brže, još manje kalorične, a prijaće onima koji ne jedu belo brašno.
Nutricionistkinja Aleksandra Đorđević podelila je jedan recept, za koji ističe da vam treba manje od 300 dinara da ga pripremite, a obiluje proteinima.
Proja od par sastojaka, umućena za minut
- 4 jaja
- 150g sira
- 100g ajvara
- 150g kukuruznog brašna
- 1/2 praška za pecivo (opciono)
Priprema:
- Umutiti jaja, dodati sir i ajvar, još jednom sjediniti, dodati kukuruzno brašno i prašak za pecivo.
- Izliti u manji keramički kalup, posuti susamom po želji.
- Peći 15-20 minuta na 200 stepeni.
- Služite uz jogurt/kiselo mleko i salatu ili po želji.
- Proja nema ulja i posuda ne mora da se podmaže pre pečenja; ako nemate odgovarajuću keramičku ili vatrostalnu posudu, možete običnu tepsiju premazati četkicom sa malo ulja ili koristiti papir za pečenje ako želite skroz da ga izbegnete, savetuje nutricionistkinja Aleksandra Đorđević.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb