pravi izbor

Bez muke i mnogo utrošenog vremena, novca i vrućine: 2 recepta za zdrav & ukusan letnji ručak od tikvica

0

Tikvice su odličan izbor za letnje obroke, jer su povoljne u ovo doba godine i idealne u brojnim jednostavnim receptima.

Šta skuvati od tikvica u letnjim danima?
Šta skuvati od tikvica u letnjim danima?foto: FotosDo/Shutterstock

Ako kupite tikvice leti, napravili ste fenomenalan izbor, jer ovo povrće ne samo da je niskokalorično, ono je fenomenalno za mnoge slane i slatke recepte.

 

Budući da obiluje vitaminima A, B, D, C, K i mnogim mineralima, tikvice su odličan izbor ako brinete o svom zdravlju, a ne izazivaju nagli skok šećera u krvi.

 

One su jako i povoljne u ovo doba godine, pa ako biste da uštedite na kućnom budžetu, napravite neko od fenomenalnih jela s ovim povrćem.

 

 

2 recepta za jeftin i izdašan ručak od tikvica

 

Zapečene tikvice

 

Sastojci:

 

3 tikvice

4 jaja

so i biber po ukusu

150 g kačkavalja

3-4 kašike ulja


Tikvice iseckajte na kolutove, a zatim na kockice. Sipajte u vatrostalnu posudu srednje veličine i prelijte sa 3-4 kašike ulja. U činiji umutite jaja, koja ste prethodno posolili i pobiberili, pa prelijte tikvice. Odozgo pospite rendanim kačkavaljem i pecite na 180°C 30-35 minuta.

 

Od tikvica se može napraviti slasno zapečeno jelo iz rerne
Od tikvica se može napraviti slasno zapečeno jelo iz rernefoto: vm2002/Shutterstock

 

Čorba od tikvica

 

Sastojci:

 

3 srednja krompira

2 srednje šargarepe

manja tikvica

kokošija kocka za supu

2 pune kašike brašna

1,5 l vode

ulje

so

pola limuna

 

Povrće oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Zatim prvo šargarepu propržite na ulju i kada ulje dobije narandžastu boju, u njega dodajte i tikvice i nastavite sa prženjem.

 

Nakon toga dodajte brašno i brzim mešanjem vežite sve sastojke. Sve to prelijte sa toplom vodom u kojoj ste prethodno razmutili kokošiju kocku za supu.

 

Čorba od tikvica je ukusno i zdravo jelo i za mališane i za odrasle
Čorba od tikvica je ukusno i zdravo jelo i za mališane i za odraslefoto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Nastavite sa kuvanjem, ali u vodu odmah dodajte prethodno seckan krompir.

 

Kuvajte dok se krompir ne smekša. Pred kraj kuvanja, dodajte sok od pola limuna. Po želji posolite.

 

Ključni trik je da, kada se čorba malo ohladi, izblendate sve ručnim mikrserom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno

 

makonda-tracker