Brza i zdrava jela s tikvicama uvek su dobar izbor u letnjim danima, a danas vam predstavljamo neodoljiv ručak sa tikvicama, sirom i povrćem posle kog nema praznog stomaka
Tikvice su nezaobilazna namirnica tokom leta, jer je u pitanju zdravo, niskokalorično, nutritivno raznovrsno i jeftino povrće koje nam pruža bezbroj mogućnosti za slana i slatka jela.
Često se koristi u pripremi proja bez belog brašna, malo ko može da odoli pohovanim tikvicama, a popularno je i kao zamena za meso u pljeskavicama i domaćim ćuftama.
Međutim, postoji jedno vrlo interesantno i brzo jelo s tikvicama koje sigurno niste probali, a veoma je izdašno, zasitno, ukusno i može da se spakuje za posao je je praktično. Obavezno ga probajte i javite nam utiske!
Zapečeno povrće i sir u tikvicama
Sastojci:
- 3 velike tikvice + 1 jedna srednja ili manja
- 1 glavica crnog ili crvenog luka
- 1/2 crvene paprike
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 250 g rikota sira
- 2 kašike rendanog parmezana
- 2 cela jajeta
- 1-2 šake kačkavalja sečenog na kocke
- 1 kašika peršuna
- 2 kašike prezle
- ulje po potrebi
Priprema
- Dobro operite tikvice i izrendajte ih po dužini, na duge kriške (ne morate da ljuštite koru ako je dobro oprana).
- Podmažite uljem pleh, pa poređajte po njemu tikvice i namažite ih uljem, treba da pokriju celo dno. Potom ih posolite i pecite oko tri minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
- Podmažuite tiganj uljem, pa na njemu propržite sitno seckanu glavicu crnog ili crvenog luka. Potom dodajte sitno seckanu polovinu crvene paprike, seckan čen belog luka i fino izdinstajte.
- Ubacite zatim tikvicu sečenu na kockice, pa začinite, promešajte i pržite dok ne omekne.
- Prebacite sve u hladnu činiju, pa dodajte 250 g rikota sira, parmezan i jaja, pa mešajte dok se ne sjedini. Pred kraj dodajte kačkavalj i kašiku peršuna i promešajte.
- Namažite uži kalup uljem (može i puter ili mast), pospite dno kašikom prezle, pa poređajte pečene kriške tikvica po dnu, tako da pokrijete i unutrašnje zdove posude za pečenje. Zatim kašikom ubacite malo po malo fila od sira i povrća, poravnajte, pa prekrijte ostatkom tikvica i pospite kašikom prezle.
- Pecite 35-40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Pogledajte kako se pravi ovo brzo i ukusno jelo od tikvica.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako se prave sremački salčići?