Da biste napravili sočnu, ukusnu i izdašnu musaku, nije vam potrebno mleveno meso
Musaka je s razlogom jedno od omiljenih jela na svetu – spoj mesa i povrća pruža božanstven ukus i puni stomak, ali ovo jelo uopšte ne mora da bude mrsno da bi bilo tako ukusno.
Postoji mnogo varijanti recepta za musaku, a jedan od zapostavljenih je tzv. posna ili veganska musaka, koja se priprema bez mesa, jaja i mleka, odnosno od pečuraka i sosa.
Za ovu posnu musaku možete iskoristiti kupovni vorčester sos, ali je još bolje da napravite domaći ako imate vremena.
Posna musaka sa pečurkama
Sastojci:
- 6 krompira
- 1 pakovanje šampinjona
- 2 šargarepe
- pola ljute papričice
- 3 čena belog luka
- šaka pirinča
- so i biber po ukusu
- voda po potrebi
- vorčester sos
Priprema
- Oljuštite krompir i isecite ga na kriške, pa sitno iseckajte šargarepu.
- Šampinjone dobro operite i isecite na listove.
- Potom pokvasite dno vatrostalne posude, pa poređajte začinjene kriške krompira, preko naređajte šampinjone i šargarepu, sipajte so i biber, zatim ubacite sitno seckan beli luk i kolutiće papričice. Završite još jednim redom krompira i posolite i pobiberite po ukusu.
- Potom prelijte vorčester sosom i dodajte vodu po potrebi i ukusu.
- Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite najmanje pola sata u rerni zagrejanoj na 250 stepeni.
Savet za hrskavu ili mekanu musaku
Ako želite vrh musake bude hrskav, kad bude gotovo skinite foliju, a ako biste radije da gornji sloj ostane mekan, ostavite foliju još neko vreme.
BONUS VIDEO
Božićni post u Srbiji (ANKETA)