njami

Ko ih proba, spremaće ih i VAN POSTA: Top 3 predloga za POSNI RUČAK koji su ZASITNI i brzo gotovi (RECEPT)

0

Ako vam je ponestalo ideja šta da spremate za ručak, imamo 3 super predloga za vas.

Za ljubitelje patlidžana, španska musaka je pravi izbor.
Za ljubitelje patlidžana, španska musaka je pravi izbor.foto: Shutterstock/Dar1930

Uskršnji post je počeo, a čak i vernicima srpske pravoslavne crkve koji poste svaki post,ponekad ponestane ideja šta da spremaju za ručak.

 

Ukoliko ste i vi među njima, predstavljamo vam top tri super predloga za posni ručak, koji ćete spremati i van posta: 

 

  • Španska musaka 

 

Sastojci:

 

  • 500 gr krompira
  • 500 gr plavog patlidžana
  • 500 gr sveže crvene mesnate paprike
  • 200 ml ulja
  • 500 ml soka od paradajza
  • 1 glavica luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašika oštrog brašna
  • 1 kašika šećera
  • svež peršun

 

Priprema:

 

Isecite krompir na kolutove i stavite u hladnu vodu. Patlidžan takođe isecite na kolutove, posolite i ostavite da odstoji pola sata.

Na ulju propržite iseckani crni luk, pa dodajte beli luk i stavite sok od paradajza.

 

Posolite, dodajte kašiku šećera i brašna, pa kuvajte dok se ne zgusne.

 

Potom ispržite krompir 8 do 10 minuta, ocedite od ulja i stavite u pleh i posolite. Isto tako uradite i sa patlidžanom, pa stavite preko krompira i posolite.

 

Na istom ulju izdinstajte i iseckanu crvenu papriku i poređajte preko patlidžana. Na kraju dodajte paradajz sos i pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata. 

 

  • Rižoto sa povrćem


Sastojci:

Rižoto sa povrćem je idealan kada nemate mnogo vremena.
Rižoto sa povrćem je idealan kada nemate mnogo vremena.foto: Shutterstock/from my point of view
  • 200 gr kukuruza šećerca
  • 200 gr pirinča
  • 200 gr graška
  • 1 glavica luka
  •  2 šargarepe
  • susam po želji
  •  ulje
  • so
  • biber
  • peršun

 

Priprema:

 

U dubljoj šerpi izdinstajte luk i izrendanu šargarepu, pa dodajte i ostalo povrće, Posolite, dodajte malo bibera i nalijte oko 1,5 litra vode, pa pustite da se povrće skuva.

 

Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću.

 

Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam o svež ili suv peršun.

 

Nakon 15 minuta, otvorite šerpu i promešajte rižoto. Pripremajte ga još desetak minuta i poslužite. 

 

  • Gulaš sa sojom, pečurkama i pečenim paprikama

 

Sastojci:

 

  • 200 gr šampinjona
  • 300 gr pečenih crvenih paprika
  • 50 gr sojinih šnicli
  • 1/2 praziluka
  • 250ml soka od paradajza
  • 1 šaka maslina,
  • so
  • biber
  • origano
  • ulje

 

Priprema: 

Ovaj posni gulaš je gotov za 45 minuta
Ovaj posni gulaš je gotov za 45 minutafoto: Shutterstock/Tatiana Volgutova

Šnicle od soje prelijte vodom i pustite da se kuvaju. Vodu nemojte da solite, jer soja brzo upija so.

 

Šnicle kuvajte još petnaestak minuta pošto voda provri, dok potpuno ne omekšaju, pa ih ocedite. 

 

U vatrostalnu posudu ili manji pleh stavite pečurke isečene na krupnije komade, potom praziluk koji ste isekli na  kolutove, iscepkanu pečenu papriku, sojine šnicle i masline.

 

Sada dobro posolite i začinite, pa prelijte ulje i promešajte i nalijte sokom od paradajza.

 

Zagrejte rernu na 250 stepeni, ubacite jelo i pecite oko 45 minuta

 

makonda-tracker