običaji

Počinje najkraći, Petrovdanski post u godini: Ova DVA PRAVILA morate da ispoštujete u narednih 12 dana

0

Petrovdanski post počinje prvog ponedeljka nakon Duhovske nedelje, odnosno 1. jula 2024. godine

OBIČAJI TOKOM PETROVDANSKOG POSTA
OBIČAJI TOKOM PETROVDANSKOG POSTA foto: Shutterstock / guruXOX

U ponedeljak počinje Petrovdanski post, koji traje 12 dana, od 1. do 12. jula kad se slavi Petrovdan, praznika koji je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

 

Kada će početi Petrovdanski post zavisi od datuma kada se proslavlja Vaskrs, ali se uvek završava na Petrovdan. On najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest sedmica.

 

U toku ovog posta ponedjeljak, sreda i petak se poste na vodi, utorak i četvrtak na ulju, a subota i nedelja na ribi.

Kao i za vreme trajanja svakog posta ne jedu se meso, beli mrs i jaja. Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti.

 

Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje. Ove godine Petrovdan pada na petak.

 

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela.

POČINJE PETROVDANSKI POST
POČINJE PETROVDANSKI POSTfoto: Profimedia

Petrovski post spada u jedan od četiri najvažnija godišnja posta koje SPC propisuje svojim kanonima. Najduži je Veliki ili Časni post koji se završava praznikom Vaskrsenja, a potom Božićni post koji takođe traje više nedelja i završava se praznikom Hristovog Rođenja.

 

Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

 

Post predstavlja pročišćenje duše i tela, odnosno pripremu za Sveto Pričešće. Važno je da se tokom posta oslobodimo tereta, negativnosti, svega onog što je loše po našu dušu i zdravlje, a u sebi probudimo mir, zdravlje i harmoniju sa Bogom.

 

Bonus video:

Zašto se posti?

 

makonda-tracker