supersočna

Slatko-kisela TORTA OD LIMUNA savršena za vreo letnji dan: Kremasta poslastica koja će vas zasladiti i rashladiti

0

Predstavljamo vam recept za neodoljivu i laganu letnju tortu koja se priprema vrlo jednostavno

Lagana voćna torta od limuna
Lagana voćna torta od limunafoto: Pelagija/Shutterstock

Letnje torte, hladne i kremaste, fenomenalan su način da se zasladimo i osvežimo u toplim danima, a posebno su popularne voćne poslastice.


Jedna od glavnih "zvezda" letnjih slatkiša je limun, koji možete iskoristiti na mnogo načina, a danas vam predstavljamo jedan brzo i fenomenalan način da pripremi nezaboravan dezert.

 

Ova torta je lagana, sočna i uspeva svima!

Sastojci


Za koru:

 

  • 200 grama brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 150 mililitara ulja
  • 100 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 mililitara kisele pavlake
  • 100 mililitara jogurta
  • kora od jednog limuna

 

Za preliv za koru:

 

  • 1 kašika šećera
  • 1 limun
  • voda po potrebi

 

Za fil:

 

  • 350 mililitara gustog jogurta
  • 4 kesice vanilin šećera
  • pola litra slatke pavlake
  • šlag
  • 2 limuna

 

lagana letnja torta od limuna
lagana letnja torta od limunafoto: Pelagija/Shutterstock

Priprema


Kora


U jednoj dubljoj činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte preostale sastojke za koru uz neprestano mućenje mikserom kada smesa postane vlažna. Potom izlijte u kalup, podmazan ili obložen pek-papirom, pa pecite oko pola sata u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni.
Čim bude gotovo, ostavite svoj sočni biskvit da se prohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Zatim presecite horizontalno tako da dobijete dve kore, a donju vratite u kalup.


Preliv za koru


Dobro iscedite limun, pa mu dodajte šećer i malo vode, tek doliko da obijete oko 10 decilitara tečnosti. Prokuvajte ovo, pa jednom polovinom tečnosti prelijte koru koja je u kalupu.


Fil


Umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte vanilin šećer i šlag. Zatim dodajte jogurt i tek na kraju sod od limuna. Kada dobijete kompaktnu masu, stavite je preko prelivene kore, a potom poklopite drugom korom.


Dekoracija


Ukrasite šlagom i seckanom koro limuna. Ostavite da se stgne i ohladi u frižideru.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Jednostavan porodični recept

 

makonda-tracker