ideja za letnji ručak

Najukusniji KROMPIR IZ RERNE gotov na brzinu: Ide uz svaku vrstu mesa i salate, a potrebna su vam samo 4 sastojka

0

Engleska kulinarska zvezda Meri Beri, autorka 75 kuvara, podelila je svoj recept za najsočniji pečeni krompir, koji će biti savršen prilog svakom jelu

Pečeni krompir uz dodatak pilećeg bujona, luka i putera zasitan je i brz ručak
Pečeni krompir uz dodatak pilećeg bujona, luka i putera zasitan je i brz ručakfoto: bonchan/Shutterstock

Krompir, jedna od najpopularnijih namirnica na našim prostorima, veoma je praktičan jer se može pripremiti na bezbroj načina.


Bilo da je kuvan, pire krompir, pržen ili pečen, on garantuje izdašan i zasitan obrok, a najjednostavniji način pripreme svakako je u rerni. Ukoliko pre nego što ga ubacite da se peče preduzmete nekoliko sitnih koraka, on će biti još slasniji, ukusniji i jednostavno neodoljiv!


Meri Beri, jedna od najvećih zvezda na Ostrvu kada je reč o kulinarstvu, zna mnogo interesantnih načina da se pripremi krompir iz rerne, a jedan od njenih najpoznatijih recepata je pečeni krompir krčkan u pilećem bujonu, sa crnim lukom i puterom koji mu daje poseban "šmek".

 

Sočan pečeni krompir sa crnim lukom i puterom
Sočan pečeni krompir sa crnim lukom i puteromfoto: Liliya Kandrashevich/Shutterstock

Začine prepušta vama i vašem ukusu, a ako servirate ovako pripremljen krompir uz piletinu i zelenu salatu – pred vama je ručak za pamćenje.

 

Sastojci:

 

  • 1,2 kg krompira
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 55 g putera + još za podmazivanje
  • 600 ml pilećeg bujona


Priprema

 

  1. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.
  2. Podmažite puterom posudu za pečenje, pa je ostavite postrani.
  3. Oljuštite krompir i isecite ga na veoma tanke kriške, pa ređajte po posudi u kojoj će se peći.
  4. Isecite sitno crni luk, pa poređajte kockice preko krompira.
  5. Isecite puter na kocke, pa stavite na nekoliko mesta preko krompira i luka.
  6. Prelijte pilećim bujonom (od vode u kojoj se kuvala začinjena piletina ili pileća kocka).
  7. Začinite po ukusu solju, biberom, mlevenom paprikom i začinskim biljem, pa ponavljajte sloj po sloj dok ne potrošite sav materijal.
  8. Namažite aluminijumsku foliju puterom, pa tu stranu okrenite nadole, pokrijte krompir i stavite u rernu.
  9. Pecite oko 45 minuta, pa sklonite foliju i vratite u rernu da se peče još malo.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Njeguški stek & krompir salata

 

makonda-tracker