Tikvice su omiljeno letnje povrće ljudi koji paze na ishranu.
Postoji mnogo načina za pripremu tikvica, kao i mogućnosti da u njima uživate, a uz to ćete organizmu podariti i nekoliko preko potrebnih vrsta vitamina i minerala.
Oko 250 grama tikvice sadrži samo 19 kalorija. Kako bi vam bilo jasnije, to je za čak 40 do 50 odsto manje kalorija u odnosu na istu količinu niskokaloričnog povrća, poput brokolija.
Upravo zbog niske kalorijske vrednosti, u tikvicama možete uživati na najrazličitije načine - možete ih jesti pohovane, kuvane, pečene, sirove, u salati. Za pikantnije ukuse, možete grilovati tikvice zajedno sa drugim ukusnim povrćem.
Mi vam donosimo najlepše recepte za jela koja se brzo spremaju:
1. Musaka sa tikvicama
Sastojci:
300 gr mlevenog mesa, 4 jaja, 1 glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 2 tikvice, so, biber, ulje, mlevena paprika, 4-5 kašika brašna, 100 gr prezli, 2 šargarepe, 1 pavlaka, malo kačkavalja
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
2. Složenac sa tikvicama i krompirom
Sastojci:
500 g krompira, 300 g tikvica, 2 dl kisele pavlake, 1 luk ili tri mlada luka, 50 g narendanog kačkavalja, 100 ml mleka, 1 kašika glatkog brašna, 1 čen belog luka, so, sveže mleveni biber, muškatni oraščić, majčina dušica
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
3. Krem čorba od tikvica
Sastojci:
2 veća krompira, 4 oguljene tikvice, 500 ml mleka, 100 ml vode, malo soli i bibera, 1 veza sveže mirođije, malo brašna.
Priprema:
Ogulite pa isecite krompir i tikvice na kockice, prelijte ih vodom da ogreznu pa ih stavite da se kuvaju oko 15-ak minuta. Zatim ocedite višak vode (ostavite oko 100 ml, mada može i više) pa štapnim mikserom izmiksajte povrće. U kašu od povrća dodajte mleko pa vratite na ringlu da sve provri.
Iseckajte mirođiju sitno pa je dodajte u krem čorbicu. Ako volite malo gušću čorbicu napravite zapršku od 2 kašičice brašna, malo soli i vode i sve to sipajte u čorbicu.
Poslužite uz 1 kašičicu kisele pavlake.
4. Proja sa tikvicama
Sastojci:
4 jajeta, 1 kg tikvica, 200-300 g mrvljenog sira, 2 dl kisele pavlake, 1,5 šoljica ulja, 200 g griza, malo brašna, kesica praška za pecivo, malo soli
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
5. Punjene tikvice
Sastojci:
4 mlade tikvice, 300 g mešanog mlevenog mesa, 2 šargarepe, 3 glavice crnog luka, 1 kašičica mlevene paprike, po ukusu soli, 1/2 kašičice karija, 1/2 kašičice majčine dušice, 1/3 kašičice bibera, 1/2 kašičice bosiljka, po potrebi ulja
DETALJNU PRIPREMU POGLEDAJTE OVDE
6. Testenina sa tikvicama
Sastojci:
1 kg tikvica, 1 glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, neutralna pavlaka, so, biber, začini, testenina po želji, malo maslinovog ulja
Priprema:
Tikvice očistite i isecite na veće kocke. Očistite crni luk i isecite ga što sitnije. Na malo ulja prodinstajte luk, začinite solju, biberom i začinima, pa dodajte tikvice. Pred kraj, kad tikvice omekšaju, dodajte i beli luk. Dinstajte još minut-dva, pa umešajte neutralnu pavlaku.Skuvajte testeninu i prelijte tikvicama.
7. Tikvice u testu od piva sa paradajz salsom
Sastojci:
2 veće tikvice, 2 jajeta, so, biber, malo piva, brašno za valjanje, 3 paradajza, 3 čili papričice, maslinovo ulje, beli luk, limunov sok
KOMPLETAN RECEPT POGLEDAJTE OVDE